Wszystko, co musisz wiedzieć na temat grzybów

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2015 02:00
- W przypadku grzybów z blaszkami należy zachować dużą ostrożność. Doświadczeni grzybiarze mogą sobie pozwolić na wybór takich roślin, ale amatorzy powinni je zostawić w lesie - mówi Magda Olszewska, grzyboznawca.
Audio
  • Janusz Weiss sprawdza, na co należy zwrócić uwagę kupując i zbierając grzyby (Wszystko, co chciałbyś wiedzieć i nie boisz się zapytać/ Jedynka)
Czy przydrożny handel grzybami podlega jakiejkolwiek kontroli?
Czy przydrożny handel grzybami podlega jakiejkolwiek kontroli?Foto: Glow Images/East News

Słuchaczka Jedynki pyta, jakie grzyby należy zbierać i jak można ustrzec się przed zatruciem. Pracowniczka olsztyńskiego Sanepidu przyznaje, że przypadki zachorowań po zjedzeniu grzybów należą do rzadkości. - Myślę, że rośnie świadomość społeczeństwa w kwestii niebezpiecznych roślin, a poza tym więcej czytamy, dowiadujemy się i wykazujemy działania kontrolne. Jeśli w sprzedaży oferowane są grzyby, to sprawdzamy, czy mają one stosowne certyfikaty, powalające na bezpieczną konsumpcję - mówi gość Janusza Weissa.

W programie wyjaśniliśmy, czy kanie są podobne do grzybów trujących, jakie właściwości odżywcze mają te rośliny oraz czy lepiej je wykręcać, czy może ucinać.

***

Tytuł audycji: Wszystko, co chciałbyś wiedzieć i nie boisz się zapytać

Prowadzi: Janusz Weiss

Goście: pracowniczka olsztyńskiego Sanepidu, Magda Olszewska (grzyboznawca z Olsztyna)

Data emisji: 25.08.2015

Godzina emisji: 17.30

Z pytaniami do Janusza Weissa można dzwonić pod nr tel: 22 645 21 55. Można też pisać na adres weiss@polskieradio.pl.

sm/asz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czy można zatruć się suszonymi grzybami?

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2014 20:49
Rokrocznie słyszymy o przypadkach zatruć po zjedzeniu świeżych, dopiero co zebranych grzybów. Nic nie słychać natomiast o zatruciach spowodowanych zjedzeniem grzybów suszonych, choć nie można wykluczyć, że w całej ich masie także grzyby trujące trafiają do suszenia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grzyb trujący zawsze pozostanie trujący

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2014 17:52
Rokrocznie słyszymy o przypadkach zatruć po zjedzeniu świeżych, dopiero co zebranych grzybów. Nic nie słychać natomiast o zatruciach spowodowanych zjedzeniem grzybów suszonych, choć nie można wykluczyć, że w całej ich masie także grzyby trujące trafiają do suszenia.
rozwiń zwiń