X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Świnoujście: panga zamiast flądry

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2010 16:10
Audio

Turyści w Świnoujściu zamiast świeżej ryby, muszą się zadowolić mrożoną.Powód jest prosty - w mieście nie tak łatwo kupić świeżą rybę. Sprzed portu zniknęły sklepy rybne. 

Według przepisów rybacy nie mogą też w tym miejscu sprzedawać tego, co złowili. W pobliżu portu nie można także postawić sklepu. Port to najnosze "dziecko" Świnoujścia. Budowa obiektu kosztowała 25 milionów złotych. Środki pochodziły w większości z funduszy europejskich. Mieszkańcy Świnoujścia narzekają jednak, że po zmianach nie mają gdzie kupić świeżej ryby.

Właściciele smażalni też nie są zadowoleni. Żeby kupić świeżą rybę, muszą jechać aż do Szczecina. Rzecznik prezydenta Świnoujścia, Robert Karelus tłumaczył w Jedynce, że na razie nic się nie zmieni. Jako przyczynę utrudnień Karelus wymienia wymogi prawne.

Tym, którzy chcą jednak zjeść w Świnoujściu świeżą rybę, pozostaje kupić ją u zaprzyjaźnionego rybaka. Tym z kolei, którzy zdecydują się na posiłek w smażalni, Renata Opiela z Sanepidu radzi, jak rozpoznać czy mięso jest świeże.

 
Najłatwiej poznać, czy ryba jest mrożona czy świeża - wąchając ją już na talerzu. - Jednak tylko wytrawni smakosze potrafią to odróżnić - wyjaśniła Opiela.

Przygotował Sławomir Orlik.

(mk)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Satelity na straży Bałtyku

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2009 18:00
Morze Bałtyckie na bieżąco kontrolował będzie system SatBałtyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bałtyk czysty tego lata

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2010 18:07
Mimo zanieczyszczeń, które wpłynęły do Bałtyku w czasie powodzi - nasze morze jest czyste - zapewniają eksperci.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czysty Bałtyk

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2010 16:30
Wakacje - wyjazdy w góry, na Mazury, no i oczywiście nad morze. Jednak wraz z ostatnimi powodziami do morza wpłynęło wiele zanieczyszczeń. Czy woda jest wystarczająco czysta?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Glonowy dywan na Bałtyku zagraża zwierzętom

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2010 13:39
Glonowy dywan unoszący się na Bałtyku zagraża morskim zwierzętom oraz turystyce nadmorskiej - pisze brytyjski dziennik "The Independent".
rozwiń zwiń