Koniec dla małych piekarni

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2011 16:12
Wszystko wskazuje na to, że niebawem ze sklepowych półek zniknie chleb, a jego miejsce zajmą produkty "chlebopodobne".
Audio

W tym roku prawdopodobnie zbankrutuje blisko tysiąc małych piekarni. Nie wytrzymują konkurencji wielkich fabryk chleba.

Choć Polacy twierdzą, że najbardziej lubią tradycyjny chleb z osiedlowych piekarni, to tego typu zakłady znikają jeden po drugim. Nie wytrzymują konkurencji fabryk, które pieką masowo i dzięki temu – znacznie taniej.

Zbigniew Barecki, piekarz "z dziada pradziada" narzeka, że wszystko jest coraz droższe. W ostatnich miesiącach mąka zdrożała o 60 proc., a bochenek chleba tylko o 20 groszy. Rosną także koszty transportu, energii elektrycznej, czynsze. Jeśli cena chleba w najbliższym czasie nie pójdzie w górę, firmie grozi bankructwo.

Maciej Mielczarski, przewodniczący Krajowej Rady Piekarnictwa i Cukiernictwa, dodaje, że technologia stosowana przez fabryki piekarnicze jest zupełnie inna. Ciasto jest wytwarzane poza granicami kraju, mrożone, a na miejscu tylko wypiekane. Tymczasem małe piekarnie za każdym razem wyrabiają świeże ciasto. Taki chleb – jak twierdzi – jest nie tylko smaczniejszy, lecz także zdrowszy.

(lu)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Niemiecki chleb może trafić na listę UNESCO

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2011 08:30
Chce tego minister rolnictwa Niemiec. Szefowa resortu Ilse Aigner przekonuje, że jakość i różnorodność niemieckiego pieczywa zasługują na szczególną ochronę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polacy stworzą najwyżej położoną piekarnię na świecie?

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2011 09:47
Piekarnia ma powstać w Nepalu na wysokości niecałych 2000 m n.p.m. Zakładają ją… Polacy. Będą wyrabiać tradycyjny polski chleb i ciasta, a dochód przekażą lokalnej społeczności.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polski chleb walczy o przetrwanie

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2011 09:52
W ciągu niemal dwóch dekad spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 proc. i nadal będzie się kurczyć.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Światowe problemy pszczelarzy

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2011 10:26
Wnioski po Apimondii - 42. Światowym Kongresie Pszczelarzy w Buenos Aires.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie z każdej mąki będzie chleb? (wideo)

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2011 08:15
Dr Grzegorz Russak (kucharz): Wysoka technologia sprawia, że chleb obecnie można zrobić z każdej mąki.
rozwiń zwiń