X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Sam zrób sobie chleb

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2012 07:00
Prawdziwy polski, na prawdziwym zakwasie, wyrośnięty i pachnący. Jak się dawniej piekło chleb i co zrobić, żeby dziś też nam smakował. Zdradzamy przepis na chleb.
Audio
Sam zrób sobie chleb
Foto: SXC

Może być z kaszą gryczaną, lub ze śliwkami. Jak wypiec własny chleb? Smaczny, chrupiący i - co najważniejsze - zrobiony we własnym piekarniku.

Potrzebujemy zatem kilogram mąki żytniej, pół kilo mąki pszennej, woda, sól i jeszcze… Posłuchajcie państwo niezawodnego przepisu na najlepszy polski chleb. Chciałoby się rzec cud wypiek wprost z najcudowniejszej mazurskiej krainy. Podaje go nam pani Grażyna z Węgorzewa.

Kilka tysięcy lat temu Egipcjanie wpadli na pomysł, co trzeba to zrobić, żeby chleb był pulchny. To właśnie oni zaczęli dodawać do chleba zakwas. Z kolei w dawnej, słynącej z przepysznego chleba Polsce ponoć każda szanująca się piekarnia miała zakwas, który trzymany był w drewnianej skrzyni. A drewno do tej skrzyni musiało być specjalne, takie, w które uderzył piorun czasie, kiedy jeszcze żyło. Chleb, nasza polska specjalność, nasz chleb powszedni, wywołuje wciąż emocje. Zwłaszcza ostatnio, kiedy  jego cena rośnie, a smak i wartości odżywcze niekoniecznie.

Grzegorz Rusak autor książek kulinarnych miłośnik i znawca  polskiego chleba udzielił w Polskim Radiu ("Sygnały Dnia" ) dość kontrowersyjnego wywiadu, w którym stwierdził, iż dzisiaj  naszym kraju z każdej mąki, nawet z  tej złej mąki, można zrobić - i co gorsza robi się - chleb. Ponadto w chlebie mogą  znajdować się aż 153 substancje chemiczne. Dlatego też warto zacząć samemu piec chleb. Może być z kaszą gryczaną, śliwką, z pomidorami, albo czarnuszką.

Doktor Anrzej Janicki  z Wydziału żywienia Człowieka SGGW - wyjaśnia w audycji "Cztery Pory Roku" co to jest przedkwas, co to zakwas i kiedy tak naprawdę są one niezbędne do wypieku. Dowiemy się też między innymi dlaczego białe pieczywo szybciej się starzeje i dlaczego tak naprawdę kromka czarnego chleba jest najzdrowsza.

Rozmowy o chlebie, przeprowadzili Marta Kielczyk i Zygmunt Chajzer

(ks)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Polski chleb walczy o przetrwanie

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2011 09:52
W ciągu niemal dwóch dekad spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 proc. i nadal będzie się kurczyć.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie z każdej mąki będzie chleb? (wideo)

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2011 08:15
Dr Grzegorz Russak (kucharz): Wysoka technologia sprawia, że chleb obecnie można zrobić z każdej mąki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Koniec dla małych piekarni

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2011 16:12
Wszystko wskazuje na to, że niebawem ze sklepowych półek zniknie chleb, a jego miejsce zajmą produkty "chlebopodobne".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2011 09:51
Według żywieniowców, przyczynia się do tego moda na odchudzanie. Chleb, zwłaszcza żytni i razowy, jest jednak absolutną podstawą wyżywienia.
rozwiń zwiń