X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Sprawdź, czym się różni jedzenie od "żarcia"

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2011 00:01
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach i… w kaloriach. Wbrew pozorom szybkie "żarcie" nie jest takie niezdrowe. Kebab, hamburger czy zapiekanka raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą.
Audio

– Gdyby ktoś postawił mnie pod ścianą, wymierzył we mnie lufę i zapytał: białe czy czarne, dobre czy niedobre, to nie wiem, co bym wybrała. Dlatego że wszystko jest dla ludzi. My po prostu nie umiemy z tego korzystać. Nie znamy umiaru. Tymczasem najważniejszy jest złoty środek – tłumaczy Alicja Kalińska, dietetyk.

Z pewnością jednak tzw. fast-foody nie powinny zastępować nam codziennej podstawy żywieniowej. – Zazwyczaj są to dania ciepłe, więc często traktujemy je jako obiad – wyjaśnia dietetyk i dodaje, że kebab, hot-dog czy zapiekanka nie zastąpią nam śniadania, kolacji czy obiadu. Tym bardziej że szybkie dania nie sycą. – Ja potem nadal jestem głodna i zjadłabym jeszcze drugie takie danie – wyjawia Kalińska. Nadmienia, że pokusa jest duża, gdyż hamburgery czy zapiekanki są jedzeniem dla wszystkich i smakują niemal każdemu.

/

Dodaje także, że o tego typu jedzeniu, przez złośliwców często nazywanym "żarciem", nie można powiedzieć, że jest niezdrowe. – Raczej jest tak, że nie ma tam składników zdrowych – wyjaśnia.

Podkreśla, że jeśli mamy do wyboru: nie zjeść nic albo hot-doga, to lepiej zjeść fast-fooda. – Lepsze to niż nic, niż dziesięć godzin głodu – twierdzi dietetyk.

Zwraca uwagę jednak na to, by poobserwować, jak reagujemy na taką żywność. – Są osoby bardzo wrażliwe. A te dania należą często do wysokokalorycznych - ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, który o tej porze roku jest przez nasz organizm pożądany i woła o niego: jest źródłem energii, która pozwala nam ogrzać organizm i nasza głowa o tym wie – tłumaczy ekspert.

Alicja Kalińska łasuchom i fanom fast-foodów radzi, aby tego typu dania przyrządzać samemu w domu. Wówczas mamy wpływ na jakość i wartości odżywcze jedzenia. Dietetyk zauważa, że bardzo często kotlet, który zwykle wykorzystują bary do zrobienia hamburgera, to gotowy, zakupiony produkt. – Zawiera mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt, wodę, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, sól, białko sojowe, mieszankę przypraw, wzmacniacz smaku i substancję konserwująca – wymienia. Tymczasem hamburger powinien zawierać kotleta w stu procentach zrobionego z mięsa wołowego.

Rozmawiali Sława Bieńczycka i Bogdan Sawicki.

(mb)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jemy i tyjemy

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2010 20:00
Zupa, schabowy i ziemniaki - tak wygląda tradycyjny polski obiad. Na naszych talerzach króluje tłuszcz i kalorie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jemy byle co

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2010 18:21
Niezdrowa dieta skraca życie. W porównaniu z najzdrowszymi narodami Europy, Polacy żyją krócej aż o siedem lat.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jesienna dieta cud. Jesz, jesz, jesz… i nie tyjesz!

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2011 12:30
Wraz z nastaniem zimna nasze zapotrzebowanie energetyczne wzrasta. Jemy i niestety tyjemy. Sprawdź, jak się odżywiać, żeby żołądek był syty, a sylwetka - wyśmienita.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sprawdź, ile powinieneś ważyć

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2011 16:00
Prawidłowa waga to nie tylko niezły wygląd. To najczęściej także informacja, że nie cierpimy na jakieś poważne schorzenia. Dlatego warto sprawdzić, co mówią o nas nasze kilogramy.
rozwiń zwiń