Uwarz sobie kaszy. Na zimno

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2011 12:34
Dr Anna Lewitt (trener żywienia): Najzdrowsze posiłki to te, które przygotowujemy dzień wcześniej. Dzięki nim tracimy na wadze.
Audio

Najzdrowsza jest kasza na zimno. Ma wręcz właściwości odchudzające – mówi dr Anna Lewitt, trener żywienia. Wszystko za sprawą skrobi. Organizm potrzebuje 20 minut, by ją strawić, jeśli pochodzi z gorącego posiłku. Po wystygnięciu skrobia zmienia się w tzw. oporną i jej przerobienie pochłania więcej kalorii niż sama dostarcza. Dlatego schudniemy, a nie czujemy się głodni.

Kasza z zasady jest też niskokaloryczna. – Wystarczy spojrzeć, jak pęcznieje. Porcja, czyli trzy łyżki surowej kaszy, zmienia się w pół szklanki ugotowanej i wciąż ma tylko 100 kalorii – tłumaczy gość "Czterech pół roku". Szczególnie poleca kasze grube i nieprzetworzone. – Oczywiście, np. kasza manna też jest zdrowa i lekkostrawna, ale kilogramów już nam od niej nie ubędzie – tłumaczy. Kaszę warto połączyć z chudym białkiem, np. piersią z kurczaka, z indykiem, rybą, twarożkiem lub jajkiem. Wtedy zawarte w niej węglowodany dają energię, a białko jest wykorzystywane jako budulec.

Także kaloryczność ziemniaków zależy od tego, jak je przyrządzamy. Najzdrowsze są gotowane w mundurkach. Jeśli lubimy kartofle pieczone, warto je najpierw podgotować. – W mojej praktyce przyjęłam zasadę, że posiłki z zasady przygotowuję dzień wcześniej – mówi dr Lewitt.

Rozmawiali Karolina Rożej i Roman Czejarek.

(lu)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Recepta na dobry humor? Owczy ser i surowy szpinak

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2011 10:08
Złość i agresja mogą być rezultatem niewłaściwej diety. Według włoskich naukowców dobry humor mogą zapewnić na przykład surowy szpinak i twardy włoski ser owczy, pecorino.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kolorowe warzywa poprawią apetyt

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2011 13:00
Oprócz zapachu i smaku w każdej potrawie ważny jest kolor. To barwy odpowiadają za to, jak postrzegamy posiłek, ale także za to, ile zjemy. W Czwórce o kolorach w jedzeniu rozmawiamy z dietetykiem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Z dnia na dzień jesteśmy coraz grubsi

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2011 17:39
Jak to możliwe, że w czasach gdy aktywnie promowany jest sport i zdrowy tryb życia, kiedy kult ciała widać niemal wszędzie, 50% Polaków cierpi na nadwagę?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sprawdź, czym się różni jedzenie od "żarcia"

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2011 00:01
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach i… w kaloriach. Wbrew pozorom szybkie "żarcie" nie jest takie niezdrowe. Kebab, hamburger czy zapiekanka raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą.
rozwiń zwiń