X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Wigilia na dworze i w chłopskiej chacie. Tak jadali nasi przodkowie

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2013 15:24
- Najprostsza zasada chłopska i szlachecka mówi, że potrawy wigilijne to to, co na polu, w lesie, w sadzie, w stawie. Czyli produkty, którymi dysponuje gospodarstwo - mówił w radiowej Jedynce Jan Łoziński, współautor książki "Historia polskiego smaku – kuchnia, stół, obyczaje".
Audio
  • Jan Łoziński o świątecznej kuchni w historii Polski (Sobota z radiową Jedynką)
Kazimierz Wielki na uczcie u Mikołaja Wierzynka rajcy krakowskiego. Litografia Józefa Simmlera (1823-1868)
Kazimierz Wielki na uczcie u Mikołaja Wierzynka rajcy krakowskiego. Litografia Józefa Simmlera (1823-1868)Foto: polona.pl/domena puliczna

W okresie średniowiecza dworska Wigilia niczym się nie wyróżniała, była to postna wieczerza, a obficie jedzono od pierwszego dnia Świąt. - Od momentu zafascynowania kulturą ludową, czyli przełomu XVIII i XIX wieku, Wigilia stała się ważna i nawiązywała do kuchni chłopskiej - powiedział Jan Łoziński w radiowej Jedynce.

Gość Małgorzaty Raduchy podkreślił, że informacje o tym, jak wyglądały wigilie Nożego Narodzenia w Polsce pochodzą dopiero z końca XVIII wieku. Wcześniejszych tradycji możemy się domyślać na podstawie krótkich zapisków.

Jednym ze źródeł, które stanowią podstawę naszej wiedzy o świątecznych tradycjach końca XVIII wieku są pamiętniki Juliana Ursyna Niemcewicza. Autor wymienia w nich trzy zupy wigilijne: migdałową, barszcz z uszkami, grzybową, a także zaznacza obecność śledzi i chrzanu. - Trzeba pamiętać, że kuchnia staropolska, sprzed końca XVIII wieku, bardzo lubiła przyprawy, były one oznaką zamożności domu. Mnogość przypraw w kuchni szlacheckiej zaczęła się później powoli redukować, ale nie dotyczy to oczywiście bakalii, bo te były bardzo lubiane - opowiadał gość "Soboty z radiową Jedynką" .

Jan
Jan Łoziński fot. A.Szałowska/PR

O ile użycie przypraw i bakalii zależało od statusu majątkowego, to mak obecny był we wszystkich domach. - Obecny jest w kuchni od średniowiecza, był przede wszystkim dodatkiem do najróżniejszego rodzaju ciast i pieczywa. Nadzienie charakterystyczne dla makowców jest późniejsze - dodał

Wigilii towarzyszyły także potrawy, które bardziej wiązały się z tradycją niż przyjemnością jedzenia. - Większość dzieci kisielu owsianego nie chciała brać do ust - mówił gość z uśmiechem.

- - -

Maja i Jan Łozińscy od lat badają obyczajowość Polaków w minionych wiekach. Ostatnie swoje publikacje poświęcili tematom związanym przede wszystkim z dwudziestoleciem międzywojennym. Są autorami takich pozycji jak: "W ziemiańskim dworze", "W przedwojennej Polsce", "Smaki dwudziestolecia". "Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje" to praca przekrojowa, obejmująca czasy od średniowiecza aż po wiek XX.

''

Czy kuchnia staropolska smakowałaby nam i dziś? W jakim dniu odbywało się w domach ziemiańskich wręczanie prezentów? I czy na wigilijnym stole pojawiał się alkohol? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!

"Sobota z Radiową Jedynką" - zapraszamy do słuchania między 9.00 a 20.00.

(asz)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pomóż dzieciom przetrwać zimę. Zostań Świętym Mikołajem

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2013 10:00
Ruszyła "Wielka Uliczna Zbiórka Darów" w ramach akcji "Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę". Program Pierwszy Polskiego jest jej patronem medialny. Zapraszamy do naszej siedziby.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polska Wigilia to jedno z najzdrowszych menu w Europie

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2013 17:53
Polska wieczerza wigilijna jest w czołówce najzdrowszych gwiazdkowych posiłków w Europie. Za najbardziej szkodliwe dla zdrowia uznano menu Brytyjczyków.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Większość tych dzieci może tylko marzyć o świętach z rodziną

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2013 20:47
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a to dla podopiecznych Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce czas smutku i tęsknoty. Nie zawsze o tym mówią, ale tęsknią za domem i biologicznymi rodzicami, których często już nawet nie pamiętają.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Banki Żywności: przed Świętami zaplanuj zakupy, nie marnuj!

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2013 15:57
Dobrze zaplanowane zakupy i zdrowy rozsądek. To, według Banków Żywności, najlepszy sposób na uniknięcie marnowania świątecznych potraw.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ewa Wachowicz zdradza przepis na idealne świąteczne pierniki

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2013 18:30
Ciasta i ciasteczka to, dla wielu smakoszy, najważniejszy element świątecznego menu. Jak im dogodzić? Mistrzyni wypieków Ewa Wachowicz radziła w radiowej Jedynce, jak przygotować święta na słodko.
rozwiń zwiń