X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Szefowa kuchni Ewa Olejniczak: spróbujmy nowych potraw przy wigilijnym stole

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2013 16:21
- Nic się nie stanie jeśli karpia zastąpi pstrąg, albo inna ryba słodkowodna. - powiedziała w radiowej Jedynce Ewa Olejniczak. Szefowa kuchni hotelu Intercontinental uważa jednak, że powinniśmy pozostać przy tradycji postnej kolacji wigilijnej.
Audio
  • Ewa Olejniczak o wigilijnych potrawach (Jedynka/Sobota z Jedynką)
Ewa Olejniczak w studiu radiowej Jedynki
Ewa Olejniczak w studiu radiowej JedynkiFoto: T.Jaremczak/Polskie Radio

Tradycyjna wigilia kojarzy się z karpiem. Zdaniem Ewy Olejniczak Polacy są bardzo przyzwyczajeni do tego dania. Również w jej rodzinnym domu ta ryba zawsze pojawiała na święta. Ona sama woli jednak łososia lub pstrąga.

Gdyby jednak miała skomponować wigilijną kolację dla kogoś, kto nie zna polskich tradycji to karp musiałby się znaleźć w menu. - Pojawiłby się też śledź, pierogi z kapustą i grzybami, zupy do wyboru: barszcz czerwony z uszkami i grzybowa , kapusta z grzybami i grochem oraz kutia. Nie mogłoby też zabraknąć klusek z makiem - wyliczyła Olejniczak.

Szefowa kuchni poleca też zupę brzadową z Kaszub. - Jest zrobiona na bazie suszonych owoców jak śliwki, jabłka, gruszki i wiśnie gotowane z goździkami z dodatkiem śmietany i często z kluskami - zachwalała Olejniczak. Zauważyła też, że z tych samych produktów w centralnej części Polski gotuje się kompot z suszu. - Wykorzystujemy w różnych regionach podobne produkty, a efekt końcowy jest zupełnie inny - tłumaczyła w rozmowie z Izą Żukowską.

Święta z Jedynką - spędźmy ten czas razem >>>

Ewa Olejniczak uczyła się gotować u słynnego Kurta Schellera. Występowała też w telewizyjnym programie "Sąsiad na widelcu". Zdarza się jej promować polską kuchnię za granicą. - Rodzina kucharska jest bardzo łasa na poszerzanie swojej wiedzy i adoptowanie dań do swoich potrzeb. Pozwala to poszerzyć zasób kubków smakowych - tłumaczyła w radiowej Jedynce.

Wyjeżdżając za granicę zwykle zabiera ze sobą coś typowo polskiego. - To świetny sposób na otworzenie wielu drzwi, bo ludzie lubią dostawać tradycyjne smakołyki - powiedziała. Często są to słodycze np. krówki i ptasie mleczko, a z alkoholi domowe nalewki. Podczas takich wyjazdów przygotowuje też polskie dania, w tym pierogi.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

"Sobota z Radiową Jedynką" - zapraszamy do słuchania między 9.00 a 20.00.

tj

''
Komentarze2
aby dodać komentarz
Sortuj: od najnowszegood najstarszego
szeleszczyciel2013-12-23 18:31 Zgłoś
Nieszczęsne słowo (obce) "menu" - Polacy to wymawiają szkaradnie: - "meni". Daliby sobie spokój i mówiliby po polsku, na przykład: - jadłospis!
szeleszczyciel2013-12-23 18:27 Zgłoś
Próbuj sobie sama! Ty wiesz, co to jest tradycja i czemu ona służy?

Czytaj także

Ewa Wachowicz zdradza przepis na idealne świąteczne pierniki

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2013 18:30
Ciasta i ciasteczka to, dla wielu smakoszy, najważniejszy element świątecznego menu. Jak im dogodzić? Mistrzyni wypieków Ewa Wachowicz radziła w radiowej Jedynce, jak przygotować święta na słodko.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedynka na słodko. Zasmakuj naszych świątecznych wypieków

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2014 17:00
Ciasto pomarańczowe, pierniczki, a może sernik czekoladowy? To tylko niektóre ze świątecznych słodkości, które przygotowali dziennikarze radiowej Jedynki.
rozwiń zwiń