Krem z malinówki i krem brulee wspaniałe na karnawał

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2014 14:44
Mamy środek karnawału, więc warto mieć w rękawie asa, żeby czymś zaskoczyć gości na karnawałowym spotkaniu. Mistrz kucharski zdradza w Annie Popek przepisy na dwa proste, ale - jak zapewnia - przepyszne desery.
Audio
  • Przepisy na krem z antonówki lub malinówki i krem brulee (Sobota z radiową Jedynką)
Krem brulee
Krem bruleeFoto: Wikipedia/CC 2.0/Kimberly Vardeman

Jednym z nich jest krem z antonówki, albo malinówki. - Ludzie nie wierzą w to, co robimy z jabłka malinówki, ale takiego prawdziwego, a nie z supermarketu - mówi Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników. Drugim deserem jest krem brulee, który można szybko i prosto przygotować.
Gość ubolewa w radiowej Jedynce, że zanika tradycja kuchni staropolskiej. I nie chodzi o popularny bigos, tylko o potrawy bardziej subtelne.
W kuchni staropolskiej królowały ryby i dziczyzna. Umiejętności ich przyrządzania zazdrościli nam Francuzi uchodzący za mistrzów kuchennej sztuki. Już ponad 300 lat temu na polskie stoły docierały nawet ostrygi w zjadliwym stanie. Cały świat zachwyca się obecnie polską dziczyzną poza Polakami, którzy w dziczyznę przestali lubić. 
We Francji za czasów króla Stanisława Leszczyńskiego ryby popularyzowali polscy kucharze. - Były to jesiotr, sandacz, lin, karaś - przypomina mistrz w audycji "Smaki zdrowia". Ryby te były podstawą do przygotowania np. zup. Choć zupa rybna w Polsce obecnie też nie jest zbyt popularna.
Jak przygotować krem z malinówki i krem brulee? Posłuchaj całej rozmowy, którą prowadziła Anna Popek.
(ag)





Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kolację jedz, ale z głową

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2013 14:40
Istnieje powszechna opinia, że jeśli ktoś nie chce utyć, to nie powinien już po godzinie 18 nic nie jeść. Zgodnie z powiedzeniem: śniadanie jedz sam, obiadem się podziel, a kolację oddaj wrogowi. Czy to trafne powiedzenie?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak zrobić tort z ziemniaków? Sprawdź!

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2013 14:37
Ziemniak ma w Polsce złą opinie, jako warzywo, które tuczy. Z drugiej strony Polacy lubią jeść ziemniaki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kurczak pieczony, kaczka, a może gęś?

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2013 14:16
Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się kaczki, gęsi, indyki i perliczki. Czy wyprą tańszego kurczaka, czy są lepsze? Na te pytanie próbował odpowiedzieć w radiowej Jedynce znany restaurator Maciej Kręglicki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dzięki tej diecie można być szczupłym i zdrowym

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2014 16:25
Po świąteczno-sylwestrowych szaleństwach niejedna pani i niejeden pan nie mogą zmieścić się w dotychczas pasujące do figury ubrania. Ale można szybko i bez szwanku na zdrowiu poprawić linię.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grzyb trujący zawsze pozostanie trujący

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2014 17:52
Rokrocznie słyszymy o przypadkach zatruć po zjedzeniu świeżych, dopiero co zebranych grzybów. Nic nie słychać natomiast o zatruciach spowodowanych zjedzeniem grzybów suszonych, choć nie można wykluczyć, że w całej ich masie także grzyby trujące trafiają do suszenia.
rozwiń zwiń