Zupa ogonowa na ostatki - poznaj staropolski przepis

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 15:16
Karnawał się kończy, więc to ostatnie dni, kiedy możemy przygotować pyszne i zdrowe, ale trochę kaloryczne jedzenie. Poznaj dobry, stary polski przepis na zupę, która dziś nie jest już tak modna, jak kiedyś, a która ma walory zdrowotne i wyśmienity smak.
Audio
Zupa ogonowa na ostatki - poznaj staropolski przepis
Foto: Glow Images/East News

Szczegółowy przepis, jak również drobiazgowe wyjaśnienia co i jak należy przygotować podaje Kazimierz Przygódzki, który szefował w wielu restauracjach, w tym w sejmowej, gotował też podczas wystawy Expo w Szanghaju.
Na początek - potrzebne składniki:
- ogon wołowy
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 seler
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone grzyby
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 150 ml czerwonego wina
- 1,5 litra wody
- przyprawy: tymianek, kminek, pieprz cayenne, goździki, słodka papryka, imbir.
Jak zamienić te składniki w zupę, a także jak przygotować zacierki dowiesz się słuchając rozmowy, którą prowadziła Anna Popek.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Krem z malinówki i krem brulee wspaniałe na karnawał

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2014 14:44
Mamy środek karnawału, więc warto mieć w rękawie asa, żeby czymś zaskoczyć gości na karnawałowym spotkaniu. Mistrz kucharski zdradza w Annie Popek przepisy na dwa proste, ale - jak zapewnia - przepyszne desery.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedzmy to, na co jest sezon

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 22:00
Kupując zimą nowalijki trzeba mieć świadomość, że pochodzą z produkcji szklarniowej i ich wartość odżywcza jest taka sobie. Anna Popek zachęca, by - przykładem naszych przodków - jeść produkty, które są w danej chwili świeże. Na przykład zrobić zupę z dyni i gruszki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mistrz kulinarny zdradza sposób na dobre pączki

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 14:14
W powszechnej opinii pączki, podobnie jak faworki, muszą być smażone na smalcu. Konrad Birek, szef kuchni restauracji "Sowa i Przyjaciele" zdradza, jak zrobić dobre pączki.
rozwiń zwiń