X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Włoska kuchnia postna i jej szczególne wypieki

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2014 15:14
Ponieważ mamy post więc warto poznać, jakie potrawy w tym czasie goszczą na stołach innych krajów. Małgorzata Buttitta zdradza, jak w post jada się we Włoszech.
Audio
  • Specjały włoskiej kuchni postnej (Smaki zdrowia/Jedynka)
Quaresimalil
QuaresimalilFoto: Glow Images/East News

W zasadzie włoska kuchnia postna jest podobna do kuchni w innych częściach Europy. Oczywiście uwzględniając warunki klimatyczne i to, co jest na lokalnym rynku. Na stołach pojawiają się suszone owoce, bakalie, suszony bób i groch.
Na Sycylii podobnie jak w niektórych częściach Europy są serwowane ciastka postne - quaresimali. - To są twarde ciastka praktycznie bez tłuszczu, które zawierają mnóstwo migdałów - mówi gość radiowej Jedynki.
Innym sycylijskim postnym wypiekiem jest blanca, czyli coś co przypomina polskie ptasie mleczko. To rodzaj budyniu, ale żeby nie używać mleka i produktów zwierzęcych robi się to na mleku migdałowym. Małgorzata Buttitta podaje szczegółowy przepis na Blancę.
Posłuchaj całej rozmowy, którą prowadziła Anna Popek
(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

To Polacy wymyślili rybę po grecku, pierogi ruskie oraz rybę z frytkami...

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2011 19:30
Goście radiowej Jedynki opowiadają o tajnikach kuchni swoich krajów. I zdradzają niektóre przepisy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wojciech Gąssowski jest zakochany we Włoszech

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2013 20:58
- To jest mój drugi dom - deklaruje piosenkarz w radiowej Jedynce. Zachwala włoską kuchnię, włoską muzykę i włoską modę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wokalistka Bisquit prezentuje muzyczno-kulinarną podróż "Appetit"

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 22:05
"Francja", "Włochy", "Hiszpania" i "Polska" to pierwszą część serii, jaką przygotowała Joanna Chacińska. Muzyka mało znanych artystów z danego kraju uzupełniona przepisami na lokalne dania to doskonały zestaw na jesienne i zimowe wieczory. Życzymy smacznego!
rozwiń zwiń