Pomysł na wyjątkowe wielkanocne śniadanie

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2014 14:05
Podstawą śniadania na Wielkanoc powinny być oczywiście jajka, choć już do wyboru mamy czy na ciepło czy na zimno. W rozmowie z Anną Popek mistrz kulinarny radzi, jak zrobić takie śniadanie i podaje kilka prostych pomysłów.
Audio
  • Pomysły na wielkanocne śniadanie (Smaki zdrowia/Jedynka)
Pomysł na wyjątkowe wielkanocne śniadanie
Foto: Glow Images/East News

Pierwszego dnia świąt możemy popuścić wodze fantazji i zrobić coś oryginalnego. Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni zachęca do eksperymentowania.
Gość audycji "Smaki zdrowia" zauważa, że ostatnio coraz rzadziej je się jajka na ciepło. On proponuje jajka ugotować i podawać z ciepłym sosem, na przykład chrzanowym. Ale - jego zdaniem - można jajko otulić też plastrem dobrej szynki, albo zrobić jajko sadzone.
Kucharz zachęca też do zrobienia jajek faszerowanych cebulą i pieczarkami i usmażonych jak kotlet mielony w panierce z tartej bułki. Zachwala, że super smakuje jajko, które ma płynny środek z kaszą gryczaną.

Z Jedynką zdrowiej >>>
Mistrz kulinarny zauważa w radiowej Jedynce, że chrzan tradycyjnie powinien być na każdym stole w święta wielkanocne, ale warto, żeby był w naszej kuchni również po świętach. Choć tarcie chrzanu do przyjemnych nie należy i podczas tej czynności z każdych oczu polecą łzy. Chyba, że założy ktoś okulary pływackie. - Polski chrzan jest lepszy niż japoński wasabi - zachęca Jarosław Uściński.
Radzi też jak przyrządzić sos chrzanowy. Można to zrobić na wiele sposobów. - Jedni dodają do startego chrzanu śmietanę kremówkę, inni dodają jogurt - zauważa szef kuchni. Można dodać żurawinę, daktyle, figi, jajko siekane, albo wręcz tarte lub samo żółtko. - Fajnie jest dodać do chrzanu lubczyk, majeranek, koperek, szczypiorek. Te przyprawy robią bardzo dobrą robotę - mówi ekspert.
Posłuchaj całej rozmowy, którą prowadziła Anna Popek
(ag)

Czytaj także

Na widok baby wielkanocnej ślinka sama cieknie

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2013 16:00
- To jest dosyć szybkie ciasto, które można zrobić bardzo prostym sposobem. Wielki Piątek czy Wielka Sobota to moment w sam raz. Zdążymy. Warto - mówiła w "Czterech porach roku" Agnieszka Kręglicka, restauratorka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kurczak pieczony, kaczka, a może gęś?

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2013 14:16
Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się kaczki, gęsi, indyki i perliczki. Czy wyprą tańszego kurczaka, czy są lepsze? Na te pytanie próbował odpowiedzieć w radiowej Jedynce znany restaurator Maciej Kręglicki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mistrz kulinarny zdradza sposób na dobre pączki

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 14:14
W powszechnej opinii pączki, podobnie jak faworki, muszą być smażone na smalcu. Konrad Birek, szef kuchni restauracji "Sowa i Przyjaciele" zdradza, jak zrobić dobre pączki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zupa ogonowa na ostatki - poznaj staropolski przepis

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 15:16
Karnawał się kończy, więc to ostatnie dni, kiedy możemy przygotować pyszne i zdrowe, ale trochę kaloryczne jedzenie. Poznaj dobry, stary polski przepis na zupę, która dziś nie jest już tak modna, jak kiedyś, a która ma walory zdrowotne i wyśmienity smak.
rozwiń zwiń