Tarta jabłkowa na francuskim cieście

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2014 12:29
W tym wydaniu audycji "Smaki zdrowia" Anna Popek postanowiła poznać przepis na idealny deser. Wyśmienita okazała się tarta jabłkowa, czyli zapieczone na maśle jabłka podane na cieście francuskim.
Audio
  • Mistrz kulinarny o tarcie jabłkowej i cieście marchewkowym (Smaki zdrowia/Jedynka)
Tarta jabłkowa
Tarta jabłkowaFoto: Glow Images/East News

Taki deser poleca Waldemar Legendziewicz, szef kuchni jednej ze stołecznych restauracji. Szczegółowo wyjaśnia, jak taki deser zrobić.
Zaczynamy od ciasta francuskiego. - Zróbmy takie ciasto sami, ale przyjemniej będzie je kupić - żartuje gość radiowej Jedynki. Wyjaśnia, że ciasto francuskie robi się z dwóch porcji, z których jedna ma więcej masła, a druga więcej mąki.
Jabłka rumieni się na maśle z dodatkiem cukru i piecze w piekarniku. Potem układa się je na cieście, zawija, wstawia na powrót do piekarnika i zostawia do zrumienienia. Tarta gotowa!
W audycji "Smaki zdrowia" mistrz kucharski daje też przepis na ciasto marchewkowe. Uważa, że jest ono podobne do puddingu, a pudding to coś przypominającego biszkopt. Do masy z jajek i masła dodaje się trochę mąki i odrobinę startych marchewek. Można dodać mąki pszennej, żytniej lub gryczanej. Do całej masy można dodać jeszcze owoce. Jakie?

Posłuchaj całej rozmowy, w której Waldemar Legendziewicz mówi szczegółowo krok po kroku, jak przygotować tarte jabłkową i ciasto marchewkowe.
Rozmawiała Anna Popek.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę o godz. 13.40.

(ag/asz)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zapiekanka z kurkami i boczkiem na cieście francuskim

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2011 10:15
Kurki i ciasto francuskie to połączenie idealne! W sezonie grzybowym warto pokusić się o przygotowanie takiej zapiekanki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tarta z kurkami, czarnymi oliwkami i orzechami włoskimi

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2011 11:00
Obowiązkowa pozycja w sezonie grzybowym: tarta z kurkami na cieście francuskim z czarnymi oliwkami, serem kozim i camembertem oraz orzechami włoskimi. Podawana z rukolą.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tarta dyniowa - zwycięski przepis

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2011 11:16
Jest to przepis powstały na potrzeby 3 urodzin mojej córeczki. Dzieciakom i starszakom bardzo smakowało - pisze Pan Maciej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedzenie, które zaskoczyło naukowców. Jest dobre na wszystko

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2013 19:55
Kuchnia śródziemnomorska to jest to. Hiszpańscy naukowcy stwierdzili, że redukuje ona choroby serca o 30 procent. Wyniki badań publikuje prestiżowy amerykański Magazyn Medyczny Nowej Anglii.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co jadają prezydenci?

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2013 16:57
W cyklu "Droga przez mąkę" porozmawiamy o… kuchni władzy – w Polsce, we Francji i w USA.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wokalistka Bisquit prezentuje muzyczno-kulinarną podróż "Appetit"

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 22:05
"Francja", "Włochy", "Hiszpania" i "Polska" to pierwszą część serii, jaką przygotowała Joanna Chacińska. Muzyka mało znanych artystów z danego kraju uzupełniona przepisami na lokalne dania to doskonały zestaw na jesienne i zimowe wieczory. Życzymy smacznego!
rozwiń zwiń