X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Tarta jabłkowa na francuskim cieście

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2014 12:29
W tym wydaniu audycji "Smaki zdrowia" Anna Popek postanowiła poznać przepis na idealny deser. Wyśmienita okazała się tarta jabłkowa, czyli zapieczone na maśle jabłka podane na cieście francuskim.
Audio
  • Mistrz kulinarny o tarcie jabłkowej i cieście marchewkowym (Smaki zdrowia/Jedynka)
Tarta jabłkowa
Tarta jabłkowaFoto: Glow Images/East News

Taki deser poleca Waldemar Legendziewicz, szef kuchni jednej ze stołecznych restauracji. Szczegółowo wyjaśnia, jak taki deser zrobić.
Zaczynamy od ciasta francuskiego. - Zróbmy takie ciasto sami, ale przyjemniej będzie je kupić - żartuje gość radiowej Jedynki. Wyjaśnia, że ciasto francuskie robi się z dwóch porcji, z których jedna ma więcej masła, a druga więcej mąki.
Jabłka rumieni się na maśle z dodatkiem cukru i piecze w piekarniku. Potem układa się je na cieście, zawija, wstawia na powrót do piekarnika i zostawia do zrumienienia. Tarta gotowa!
W audycji "Smaki zdrowia" mistrz kucharski daje też przepis na ciasto marchewkowe. Uważa, że jest ono podobne do puddingu, a pudding to coś przypominającego biszkopt. Do masy z jajek i masła dodaje się trochę mąki i odrobinę startych marchewek. Można dodać mąki pszennej, żytniej lub gryczanej. Do całej masy można dodać jeszcze owoce. Jakie?

Posłuchaj całej rozmowy, w której Waldemar Legendziewicz mówi szczegółowo krok po kroku, jak przygotować tarte jabłkową i ciasto marchewkowe.
Rozmawiała Anna Popek.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę o godz. 13.40.

(ag/asz)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zapiekanka z kurkami i boczkiem na cieście francuskim

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2011 10:15
Kurki i ciasto francuskie to połączenie idealne! W sezonie grzybowym warto pokusić się o przygotowanie takiej zapiekanki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tarta z kurkami, czarnymi oliwkami i orzechami włoskimi

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2011 11:00
Obowiązkowa pozycja w sezonie grzybowym: tarta z kurkami na cieście francuskim z czarnymi oliwkami, serem kozim i camembertem oraz orzechami włoskimi. Podawana z rukolą.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tarta dyniowa - zwycięski przepis

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2011 11:16
Jest to przepis powstały na potrzeby 3 urodzin mojej córeczki. Dzieciakom i starszakom bardzo smakowało - pisze Pan Maciej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedzenie, które zaskoczyło naukowców. Jest dobre na wszystko

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2013 19:55
Kuchnia śródziemnomorska to jest to. Hiszpańscy naukowcy stwierdzili, że redukuje ona choroby serca o 30 procent. Wyniki badań publikuje prestiżowy amerykański Magazyn Medyczny Nowej Anglii.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co jadają prezydenci?

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2013 16:57
W cyklu "Droga przez mąkę" porozmawiamy o… kuchni władzy – w Polsce, we Francji i w USA.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wokalistka Bisquit prezentuje muzyczno-kulinarną podróż "Appetit"

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 22:05
"Francja", "Włochy", "Hiszpania" i "Polska" to pierwszą część serii, jaką przygotowała Joanna Chacińska. Muzyka mało znanych artystów z danego kraju uzupełniona przepisami na lokalne dania to doskonały zestaw na jesienne i zimowe wieczory. Życzymy smacznego!
rozwiń zwiń