Anna Popek poleca szparagi i pyszną zupę z obierek

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2014 13:44
Maj to szczyt sezonu szparagowego. Warto więc poznać kilka porad, jak przygotować potrawy z tego warzywa, które są i smaczne, i zdrowe.
Audio
  • Zupa i sałatka ze szparagów (Smaki zdrowia/Jedynka)
Szparagi
SzparagiFoto: Glow Images/East News

Białe szparagi są delikatniejsze, natomiast zielone mają trochę goryczy, ale są bardziej wyraźne w smaku. Jeżeli ktoś podaje szparagi jako danie główne, a mięso traktuje jako dodatek, to powinien wybrać szparagi zielone. Anna Popek w audycji "Smaki zdrowia" wraz z gościem poleca, co można zrobić ze szparagów.
Mistrz kulinarny Jurek Sobieniuk radzi, aby młodych i cienkich szparagów nie obierać, ale ugotować w całości. Dojrzałe, grube szparagi należy obrać grubo, a z obierek można przygotować pyszną zupę. - Smak i wszystko to, co zawarte jest w szparagu znajduje się w skórce - wyjaśnia gość radiowej Jedynki. Takie obierki należy wygotować wraz z ziemniakami, a potem zmiksować i przetrzeć, aby pozbyć się włókien. - Będziemy mieli idealny kremowy smak szparagów, który przejdzie do całej zupy - zachwala kucharz. Do zupy można włożyć szparag w całości, ale jako dodatek.
Jurek Sobieniuk dzieli szparagi na trzy części - obierki, środek i główkę. Z obierek robi wspomnianą  zupę, środek gotuje i podaje z masłem i bułką tartą, albo z lekkim sosem zrobionym na bazie żółtek z dodatkiem klarowanego masła. Główki, które są najbardziej delikatne, parzy i dodaje do różnego rodzaju sałatek.
Mistrz kulinarny podaje szczegółowy przepis na sałatkę ze szparagów, pomidorów i awocado. Na jej przygotowanie potrzebny jest pęczek szparagów, malinowy pomidor i owoc awocado, który powinien być miękki, bo to cała tajemnica sukcesu tej potrawy.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak przygotować sałatkę i sos do niej, do czego ją podać, a także jak wybrać awocado posłuchaj całej rozmowy.
Prowadziła Anna Popek.
(ag/kul)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nie ma jak szparagi. Poznaj przepisy

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2013 11:21
Lekkostrawne, zdrowe, smaczne. To szparagi, a teraz jest właśnie sezon na to warzywo. - A można z nich wiele zrobić - zachwala Robert Sowa, mistrz kulinarny.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zupa ogonowa na ostatki - poznaj staropolski przepis

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 15:16
Karnawał się kończy, więc to ostatnie dni, kiedy możemy przygotować pyszne i zdrowe, ale trochę kaloryczne jedzenie. Poznaj dobry, stary polski przepis na zupę, która dziś nie jest już tak modna, jak kiedyś, a która ma walory zdrowotne i wyśmienity smak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sushi - coś na ząb po japońsku. Poznaj przepis

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2014 13:32
Skoro trwa post, a ktoś chciałby zjeść coś dobrego, dobrym rozwiązaniem może być sushi. Przepis na tę potrawę podaje w radiowej Jedynce mistrz - sushi master.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tarta jabłkowa na francuskim cieście

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2014 12:29
W tym wydaniu audycji "Smaki zdrowia" Anna Popek postanowiła poznać przepis na idealny deser. Wyśmienita okazała się tarta jabłkowa, czyli zapieczone na maśle jabłka podane na cieście francuskim.
rozwiń zwiń