Przepis na pizzę od prawdziwego Włocha

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2014 15:25
Włoskie jedzenie, a szczególnie pizza i spaghetti zrobiły karierę na całym świecie. W radiowej jedynce włoski kucharz zdradza przepis na prawdziwą pizzę.
Audio
  • Ricardo Nardi podaje przepis na prawdziwą włoską pizzę (Smaki zdrowia/Jedynka)
51 proc. Polaków waży za dużo
51 proc. Polaków waży za dużoFoto: Glow Images/East News

Ricardo Nardi jest szefem kuchni w jednej z warszawskich restauracji, która specjalizuje się w daniach włoskich. Pochodzi z Toskanii. Podkreśla, że przy pizzy najważniejsze jest ciasto.
Do zrobienia ciasta potrzebna jest mąka, woda sól i drożdże. Mąkę z wodą miesza się w proporcjach jeden do dwóch, czyli ilość wody to połowa objętości, jaką zajmuje mąka. Dodajemy sól i drożdże (na pół kilograma mąki 1-2 gramy drożdży). Miskę z produktami odstawiamy na godzinę, a potem mieszamy, żeby uzyskać ciasto.
Do pizzy będzie potrzebny sos pomidorowy. Robi się go z puszki pomidorów, oleju, bazylii (najlepiej świeżej) i soli. Trzeba te produkty zmiksować. Sosem smarujemy wierzch placka. Na sos kładziemy plastry mozzarelli i plastry szynki, a także pieczarki, których wcześniej nie trzeba smażyć ani gotować. Taką pizzę trzeba włożyć do dobrze nagrzanego pieca i piec ok. 5 minut, a po wyjęciu z pieca posypać parmezanem.
Innym zestawem jest placek posmarowany sosem pomidorowym z płatami mozzarelli i zapieczony w piecu. Po wyjęciu nakłada się na placek płaty szynki parmeńskiej, rukolę i małe pomidorki sherry krojone na pół. Można to polać odrobiną oleju lub oliwy. Parmezanu już nie należy dodawać.
Rozmawiała Anna Popek.
(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Poznaj przepis na pyszną pizzę

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2012 13:55
Obok mąki, wody, drożdży i odrobiny soli potrzeba dużo… uczucia. Dziś obchodzimy Dzień Pizzy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Włoska kuchnia postna i jej szczególne wypieki

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2014 15:14
Ponieważ mamy post więc warto poznać, jakie potrawy w tym czasie goszczą na stołach innych krajów. Małgorzata Buttitta zdradza, jak w post jada się we Włoszech.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grillowanie po polsku. Jak pozytywnie zaskoczyć znajomych?

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2014 07:43
Dlaczego Polacy pokochali grillowanie? Jakie są nasze grzechy główne przy ruszcie? Jak możemy urozmaicić smaki na talerzu? O tym rozmawialiśmy z szefem kuchni, Dominikiem Markowskim.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Najlepszą pizzę na świecie wypieka się w Hiszpanii

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2014 12:51
Najlepszą pizzę na świecie można zjeść nie we Włoszech tylko w Ciudad Real, pod Madrytem.
rozwiń zwiń