Placki z komosy? Idealne na regenerację sił po ciężkim tygodniu

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2014 16:58
- W weekend możemy poszaleć w kuchni, niekoniecznie wkładając w to wiele pracy. Dobrym pomysłem na takie gotowanie jest komosa, jedno z najbogatszych w wartości odżywcze zbóż - mówił w Jedynce Paweł Anders, kucharz i restaurator.
Audio
  • Przepis na placki z komosy (Smaki zdrowia/Jedynka)
Komosa ryżowa
Komosa ryżowaFoto: Michael Hermann/Wikipedia, lic. CC

Jak wyjaśnił gość audycji "Smaki zdrowia", komosa jest obecnie dostępna w większości sklepów w Polsce. Dotyczy to obu jej odmian: komosy ryżowej i komosy białej. Doskonałym dodatkiem w kuchni do tej rośliny są, jak przekonywał Paweł Anders, świeże liści młodego szpinaku, białe warzywa (np. marchewka, seler, pietruszka) i oliwa z oliwek.

- Gotujemy komosę w bulionie z warzyw aż zrobi się miękka, odcedzamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy liście młodego szpinaku, oliwę z oliwek, sól, pieprz i odrobinę mąki, a gdy ktoś lubi - również czosnek. Następnie wszystko to mieszamy, formujemy placki i smażymy na oliwie z oliwek na niedużym ogniu, aż zrobią się chrupiące i ładnie zarumienione - tłumaczył kucharz i restaurator.

Jak dodał, dobrym dodatkiem do placków z komosy mogą być warzywa, które zostały użyte do przygotowania bulionu. Wystarczy tylko lekko je rozgnieść i wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek.

Rozmawiała Anna Popek.

pg/pj

Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kulinaria
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia staropolska i gęś gotowana w… tłuszczu

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2014 17:55
Kuchnia staropolska była bardzo bliska kuchni francuskiej. Co więcej, Francuzi przejęli wiele naszych przepisów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na pizzę od prawdziwego Włocha

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2014 15:25
Włoskie jedzenie, a szczególnie pizza i spaghetti zrobiły karierę na całym świecie. W radiowej jedynce włoski kucharz zdradza przepis na prawdziwą pizzę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anna Jurksztowicz poleca sałatkę peruwiańską

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2014 14:53
Kiedy ktoś się odchudza, to wtedy właśnie powinien szczególną uwagę zwrócić na to, co je. Anna Jurksztowicz od 30 lat robi sałatę, której przepis zdradza słuchaczom radiowej Jedynki.
rozwiń zwiń