Dorsz - ryba w sam raz dla tych, którzy lubią o siebie dbać

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2014 15:00
- To dość chuda ryba. Ponadto zawiera świetnie przyswajalne białka, które są przy tym bardzo istotne dla naszego organizmu, jak cysteina czy lizyna - mówił w Jedynce Tomasz Kolecki-Majewicz, znawca kuchni i win, technolog żywności i żywienia.
Audio
  • Dorsz - ryba w sam raz dla tych, którzy lubią dbać o siebie (Smaki zdrowia/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Glow Images/East News

Nie brakuje opinii, że dorsz jest "papierowy" w smaku. Zdaniem gościa audycji "Smaki zdrowia", to wręcz zaleta tej ryby. - Rzeczywiście smak dorsza nie jest intensywny, ale dzięki temu bardzo chętnie przyswaja inne smaki. Jeżeli dodamy do niego ziół, warzyw czy sosów, to mięso dorsza bardzo chętnie je przyjmie i się im podda - podkreślał Tomasz Kolecki-Majewicz.

Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>

Znawca kuchni szczególnie polecał przepis na dorsza w sosie pietruszkowo-kaparowym. - Potrzebna jest bułka tarta, a najlepiej okruchy czerstwego chleba, a także cytryna, szalotka, trochę kaparów, koperku i pietruszki. Siekamy szalotkę i kapary, wyciskamy sok z cytryny i mamy gotowy sos. Kiedy dorsz jest już pięknie upieczony albo usmażony, delikatnie polewamy go z góry, tak by przesiąkł tym smakiem - tłumaczył czterokrotny Mistrz Polski Sommelierów.

Rozmawiała Anna Popek.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

pg/asz

Zobacz więcej na temat: Anna Popek gotowanie kulinaria
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Cukinia - prosty sposób na smaczne danie

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2014 15:22
- Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Karczochy kiedyś gościły na stołach bogaczy

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2014 14:59
Karczoch to ani warzywo, ani pęd, ani bulwa. To kwiatostan. Na południu Europy zaliczany jest do przysmaków. Anna Popek rozmawia o sposobie jego przygotowania.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zupa ze świeżych pomidorów - przysmak Toskanii

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2014 22:32
Toskańska zupa pomidorowa to coś, co można jeść na ciepło i na zimno, praktycznie w każdej postaci. Zupę pomidorową jedzą tam praktycznie wszyscy.
rozwiń zwiń