Smaczne połączenie: kurki, szpinak i makaron

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2014 11:39
Kurki to wdzięczny składnik wielu dań. Korzystając z tego, że trwa właśnie sezon na nie Anna Popek postanowiła poszukać dla słuchaczy Jedynki kulinarnych inspiracji z tym leśnym grzybem w roli głównej.
Audio
  • Smaczne połączenie: kurki, szpinak i makaron (Smaki zdrowia/Jedynka)
Smaczne połączenie: kurki, szpinak i makaron
Foto: Glow Images/East News

Efektem jest przepis zaproponowany przez mistrza kulinarnego Wojciecha Sancewicza. To makaron z farszem z kurek w sosie szpinakowym.

- Blanszujemy szpinak, do którego dodajemy odrobiny sody, żeby nie stracił koloru. Po minucie mokry jeszcze szpinak wrzucamy na patelnię i smażymy na odrobinie masła, ewentualnie oliwy. Dodajemy ziarna słonecznika oraz ser gorgonzola albo fetę i czosnek - tłumaczył gość audycji "Smaki zdrowia".

Tak przygotowaną masę odkładamy na bok i przygotowujemy farsz z kurek. - Grzyby obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Na osobnej patelni to samo robimy z cebulą i czosnkiem. Następnie wrzucamy na nią kurki. Można dodać też wina i podduszać całość do czasu aż to wino się zredukuje - radził Wojciech Sancewicz.

Następnie gotujemy makaron, najlepiej - jak przekonywał mistrz kulinarny - razowy i w kształcie muszelek. - Nadziewamy kurkami makaron, w naczyniu do zapiekania układamy warstwę szpinaku, na górze kładziemy nadziewane kurkami muszle, leciuteńko podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20-25 minut - zalecał.

Rozmawiała Anna Popek.

pg,asop

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Cukinia - prosty sposób na smaczne danie

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2014 15:22
- Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zupa ze świeżych pomidorów - przysmak Toskanii

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2014 22:32
Toskańska zupa pomidorowa to coś, co można jeść na ciepło i na zimno, praktycznie w każdej postaci. Zupę pomidorową jedzą tam praktycznie wszyscy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dorsz - ryba w sam raz dla tych, którzy lubią o siebie dbać

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2014 15:00
- To dość chuda ryba. Ponadto zawiera świetnie przyswajalne białka, które są przy tym bardzo istotne dla naszego organizmu, jak cysteina czy lizyna - mówił w Jedynce Tomasz Kolecki-Majewicz, znawca kuchni i win, technolog żywności i żywienia.
rozwiń zwiń