"Omdlały imam", czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 20:41
Tym razem Anna Popek i jej gość mistrz kulinarny Wojciech Sancewicz przygotowali lekkie danie w sam raz na letnie wieczory.
Audio
  • Omdlały Imam, czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana (Smaki zdrowia/Jedynka)
Omdlały imam, czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana
Foto: GlowImages/EastNews

"Omdlały imam" to jedno z popularniejszych dań z bakłażana, które występuje w wielu wersjach. Skąd wzięła się jej nazwa?. Jedni mówią, że imam zemdlał z rozkoszy podczas posiłku, inni twierdzą, że stracił przytomność, gdy dowiedział się, ile oliwy zużyto do przyrządzenia potrawy.

Faktem jest, że przygotowanie dania jest proste i tanie. - Potrzebujemy dwa średniej wielkości bakłażany, paprykę, cebulę, pomidory, trochę przecieru pomidorowego i czosnek - tłumaczył Wojciech Sancewicz w audycji Anny Popek "Smaki zdrowia".

Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>

Rozcinamy bakłażany wzdłuż, a łyżeczką wydrążamy ze środka jego nasiona. Następnie drobno kroimy cebulę, paprykę i pomidory. Całość mieszamy i wkładamy do wydrążonych bakłażanów. Całość smarujemy przecierem pomidorowym, oliwą, pieprzem i solą, a następnie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

Danie pięknie się prezentuje  na liściach sałaty. Nie jest kaloryczne, a jego przygotowanie trwa kilkanaście minut.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

tj/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zupa ogonowa na ostatki - poznaj staropolski przepis

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 15:16
Karnawał się kończy, więc to ostatnie dni, kiedy możemy przygotować pyszne i zdrowe, ale trochę kaloryczne jedzenie. Poznaj dobry, stary polski przepis na zupę, która dziś nie jest już tak modna, jak kiedyś, a która ma walory zdrowotne i wyśmienity smak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sushi - coś na ząb po japońsku. Poznaj przepis

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2014 13:32
Skoro trwa post, a ktoś chciałby zjeść coś dobrego, dobrym rozwiązaniem może być sushi. Przepis na tę potrawę podaje w radiowej Jedynce mistrz - sushi master.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anna Popek poleca szparagi i pyszną zupę z obierek

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2014 13:44
Maj to szczyt sezonu szparagowego. Warto więc poznać kilka porad, jak przygotować potrawy z tego warzywa, które są i smaczne, i zdrowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Karczochy kiedyś gościły na stołach bogaczy

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2014 14:59
Karczoch to ani warzywo, ani pęd, ani bulwa. To kwiatostan. Na południu Europy zaliczany jest do przysmaków. Anna Popek rozmawia o sposobie jego przygotowania.
rozwiń zwiń