Chleb z masłem. Sposób na najprostsze danie świata

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2014 13:52
- Jak tylko mam trochę czasu i przysłowiowa "baba" stoi na targu, to kupuję od niej słoik ukwaszonej śmietany i sam przyrządzam sobie masło - mówił w audycji "Smaki zdrowia" kucharz i rolnik Jerzy Nogal.
Audio
Chleb z masłem. Sposób na najprostsze danie świata
Foto: GlowImages/EastNews

Przepis na masło jest bardzo prosty. Wystarczy wlać śmietanę do słoika, tak by zajmowała mniej więcej jedną trzecią jego objętości. Trzeba nim potrząsać, aż śmietana stanie się gęstsza, a następnie się rozluźni. - Będzie to widać po ściankach słoikach, które staną się jakby szkliste. Wydzieli się maślanka, w której pływa masło - tłumaczył Nogal. Mieszamy dalej, aż masło się zbije. Najlepiej jest robić to na zimno, potrzymać trochę w lodówce, w temperaturze 9-12 stopni, żeby śmietana stężała. Proces trawa do godziny.

Do takiego masła wypada podać własnoręcznie pieczony chleb. Wystarczy 0,5 kg mąki, 300 ml wody, saszetka drożdży i łyżeczka soli. Wszystko trzeba wymieszać łyżką, by nie kleiło się do ręki. Przykryte ciasto należy odstawić w ciepłym miejscu na co najmniej 2 godziny. - W tym czasie zniknie smak drożdży, zajdą wszystkie chemiczne procesy, a ciasto urośnie - wyjaśniał rozmówca Anny Popek.

Następnie należy pokruszyć stolnicę mąką, wyrzucić na nią ciasto, rozpłaszczyć je, złożyć na cztery jak kartkę papieru i uformować bochenek. Na papierze do pieczenia wsadzamy go do piekarnika na ok. 40 minut nastawiając temperaturę na 180 stopni.

Jak sprawić, by chleb miał chrupiącą skórkę. Z czym go najlepiej podawać? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok. godz. 13.40; tuż po "Matysiakach".

tj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dorsz - ryba w sam raz dla tych, którzy lubią o siebie dbać

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2014 15:00
- To dość chuda ryba. Ponadto zawiera świetnie przyswajalne białka, które są przy tym bardzo istotne dla naszego organizmu, jak cysteina czy lizyna - mówił w Jedynce Tomasz Kolecki-Majewicz, znawca kuchni i win, technolog żywności i żywienia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Smaczne połączenie: kurki, szpinak i makaron

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2014 11:39
Kurki to wdzięczny składnik wielu dań. Korzystając z tego, że trwa właśnie sezon na nie Anna Popek postanowiła poszukać dla słuchaczy Jedynki kulinarnych inspiracji z tym leśnym grzybem w roli głównej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Omdlały imam", czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 20:41
Tym razem Anna Popek i jej gość mistrz kulinarny Wojciech Sancewicz przygotowali lekkie danie w sam raz na letnie wieczory.
rozwiń zwiń