X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Gluten może być groźny

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2014 21:24
Gluten, który jest w pszenicy, może powodować już nie tylko celiakię i alergie, ale u każdego, a nie tylko u osób uczulonych na gluten, może powodować stany zapalne. Warto więc ograniczyć jego spożycie.
Audio
  • Anna Popek o diecie bez glutenu (Popołudnie z radiową Jedynką)
Mąka pszenna zawiera dużo glutenu?
Mąka pszenna zawiera dużo glutenu?Foto: Glow Images/East News

Wanda Gąsiorowska, jedna z autorek książki "Kuchnia polska bez pszenicy" wyjaśnia w rozmowie z Anną Popek w audycji "Smaki zdrowia", że białka glutenowe w trakcie trawienia zostają rozkładane na takie substancje, które organizmowi człowieka nie służą. Prowadzą do uzależnienia, co powoduje, że coraz trudniej obyć się bez pszennych bułeczek i innych produktów zawierających pszenicę. A to w konsekwencji prowadzi do otyłości.

Z Jedynką zdrowiej >>>

Marta Szloser, druga z autorek, przekonuje, że po odstawieniu produktów zawierających gluten poprawiła się jej cera, a substancja ta może powodować również migreny, bóle stawów i wzdęcia. Podaje szczegółowy przepis na bułeczki bezglutenowe, które robi się łatwo i szybko.
Autorki w swojej książce chcą pokazać, że możliwe jest odstawienie mąki pszennej. W kolejnej audycji z cyklu "Smaki zdrowia" obie panie podadzą przepisy na potrawy bez mąki pszennej.
Rozmawiała Anna Popek.
(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Mało cukru? Jak nie dać się nabrać producentom żywności

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2014 15:30
Cukier nie jest zdrowy i ograniczenie jego spożycia jest korzystne dla zdrowia. Producenci wiedzą, że konsumenci coraz częściej uważnie czytają etykiety. Więc zamiast napisać, że w produkcie jest cukier, piszą coś zupełnie innego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia kipiąca owocami. Co jedli twórcy Konstytucji 3 maja?

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2014 10:17
Co było na talerzach naszych przodków, którzy uchwalali Konstytucję 3 maja? Jakie dania wówczas podawano? O tym rozmawialiśmy w "Smakach zdrowia" z mistrzem kulinarnym, Jurkiem Sobieniakiem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Probiotyki i prebiotyki - tylko taki duet ma sens podczas kuracji

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2014 10:30
- Probiotyki można łykać garściami, ale jeżeli nie będą one właściwie odżywione, to przelecą przez nasz przewód pokarmowy i nie dadzą nam żadnych korzyści - wyjaśnia Lidia Trawińska, dietetyk.
rozwiń zwiń