Pierogi i dieta bezglutenowa? To można pogodzić!

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2014 18:50
Tradycyjne ciasto na pierogi wyrabia się z mąki pszennej, która w przypadku diety bezglutenowej jest całkowicie zakazana. Wystarczy jednak użyć np. mąki gryczanej i kukurydzianej, żeby przygotować równie smaczne danie.
Audio
  • Pierogi i dieta bezglutenowa? To można pogodzić! (Smaki zdrowia/Jedynka)
Pierogi mogą być tak samo smaczne bez użycia mąki pszennej
Pierogi mogą być tak samo smaczne bez użycia mąki pszennejFoto: Pibwl/CC/Wikipedia

W audycji "Smaki zdrowia" przepis na bezglutenowe pierogi podała Marta Szloser. - W rondelku należy zagotować 300 ml wody, wsypać 140 g mąki kukurydzianej, wymieszać, wyłączyć ogień, lekko przestudzić, następnie dosypać 160 g mąki gryczanej i 40 g maki ziemniaczanej. To wszystko zagniatamy, dodajemy 2 jajka, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i ciasto gotowe - tłumaczyła współautorka książki "Kuchnia polska bez pszenicy".

Jak radziła ekspertka, by ciasto wałkowało się tak dobrze jak tradycyjne, należy położyć je na foli i przykryć od góry kolejnym arkuszem folii.

Nadzienie do takich pierogów może być zarówno tradycyjne, ziemniaczano-serowe, jak i np. łososiowe. – Siekamy drobno nożem łososia, dodajemy dużo koperku, trochę soku z cytryny, pieprz i sól. Gotowe pierogi gotujemy 2 minuty, tyle co normalne - powiedziała Marta Szloser.

Wanda Gąsiorowska dodała, że kuchnia bezglutenowa może wydawać się droga, ale to tylko pozory. – Porównajmy cenę kilograma mąki pszennej i mąki ryżowej albo gryczanej, nie mówiąc już o migdałowej. To jednak mylne wrażenie. Jeżeli bowiem robimy sobie mieszankę tych mąk i mamy taką jej ilość, która wystarcza nam np. do upieczenia bochenka chleba, to okazuje się, że składniki na ten chleb kosztują 1/3 tego, co byśmy zapłacili w sklepie za gotowy już produkt - podkreślała druga ze współautorek książki "Kuchnia polska bez pszenicy".

Rozmawiała Anna Popek.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

pg/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 15:00
Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Odpowiednio przyrządzone sushi to samo zdrowie

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2014 12:00
- Musimy mieć świadomość, że większość ryb jest przemrażana już na samych kutrach. Po odłowieniu są one odkładane na lodzie. W domu warto jednak i tak zamrozić rybę przed zjedzeniem, bo to pozbawia ją wszelkich pasożytów - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gluten może być groźny

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2014 21:24
Gluten, który jest w pszenicy, może powodować już nie tylko celiakię i alergie, ale u każdego, a nie tylko u osób uczulonych na gluten, może powodować stany zapalne. Warto więc ograniczyć jego spożycie.
rozwiń zwiń