X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Pierogi i dieta bezglutenowa? To można pogodzić!

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2014 18:50
Tradycyjne ciasto na pierogi wyrabia się z mąki pszennej, która w przypadku diety bezglutenowej jest całkowicie zakazana. Wystarczy jednak użyć np. mąki gryczanej i kukurydzianej, żeby przygotować równie smaczne danie.
Audio
  • Pierogi i dieta bezglutenowa? To można pogodzić! (Smaki zdrowia/Jedynka)
Pierogi mogą być tak samo smaczne bez użycia mąki pszennej
Pierogi mogą być tak samo smaczne bez użycia mąki pszennejFoto: Pibwl/CC/Wikipedia

W audycji "Smaki zdrowia" przepis na bezglutenowe pierogi podała Marta Szloser. - W rondelku należy zagotować 300 ml wody, wsypać 140 g mąki kukurydzianej, wymieszać, wyłączyć ogień, lekko przestudzić, następnie dosypać 160 g mąki gryczanej i 40 g maki ziemniaczanej. To wszystko zagniatamy, dodajemy 2 jajka, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i ciasto gotowe - tłumaczyła współautorka książki "Kuchnia polska bez pszenicy".

Jak radziła ekspertka, by ciasto wałkowało się tak dobrze jak tradycyjne, należy położyć je na foli i przykryć od góry kolejnym arkuszem folii.

Nadzienie do takich pierogów może być zarówno tradycyjne, ziemniaczano-serowe, jak i np. łososiowe. – Siekamy drobno nożem łososia, dodajemy dużo koperku, trochę soku z cytryny, pieprz i sól. Gotowe pierogi gotujemy 2 minuty, tyle co normalne - powiedziała Marta Szloser.

Wanda Gąsiorowska dodała, że kuchnia bezglutenowa może wydawać się droga, ale to tylko pozory. – Porównajmy cenę kilograma mąki pszennej i mąki ryżowej albo gryczanej, nie mówiąc już o migdałowej. To jednak mylne wrażenie. Jeżeli bowiem robimy sobie mieszankę tych mąk i mamy taką jej ilość, która wystarcza nam np. do upieczenia bochenka chleba, to okazuje się, że składniki na ten chleb kosztują 1/3 tego, co byśmy zapłacili w sklepie za gotowy już produkt - podkreślała druga ze współautorek książki "Kuchnia polska bez pszenicy".

Rozmawiała Anna Popek.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

pg/mc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 15:00
Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Odpowiednio przyrządzone sushi to samo zdrowie

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2014 12:00
- Musimy mieć świadomość, że większość ryb jest przemrażana już na samych kutrach. Po odłowieniu są one odkładane na lodzie. W domu warto jednak i tak zamrozić rybę przed zjedzeniem, bo to pozbawia ją wszelkich pasożytów - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gluten może być groźny

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2014 21:24
Gluten, który jest w pszenicy, może powodować już nie tylko celiakię i alergie, ale u każdego, a nie tylko u osób uczulonych na gluten, może powodować stany zapalne. Warto więc ograniczyć jego spożycie.
rozwiń zwiń