X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Mamy spaczone wyobrażenie o kuchni amerykańskiej

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2012 16:19
Wszystko co amerykańskie to kolorowe, duże, nadmuchane, napompowane. Ale czy zdrowe? Jaka jest amerykańska kuchnia?
Audio
Tort bezowy z żurawiną i sokiem klonowym
Tort bezowy z żurawiną i sokiem klonowymFoto: Andrzej Gralewski/PR

Robert Sowa, mistrz kulinarny ocenia, że niesłusznie mam złą opinie o amerykańskiej kuchni. Etniczna kuchnia amerykańska to fasola, kukurydza i mięso. Ale dzisiaj kuchnia amerykańska to wpływy włoskie i francuskie. - Większość kreatorów kulinarnych ma swoje restauracje w Stanach Zjednoczonych i bardzo im zależy na tym rynku - podkreśla.

Robert
Robert Sowa w studiu radiowej Jedynki

Gość radiowej Jedynki chwali zalety amerykańskiej wołowiny. Bo krowy są pasione dużą ilością kukurydzy, stad ten świetny smak. Jego zdaniem, lekko krwisty stek z puree z kukurydze ze specjalnym sosem do steków to coś fantastycznego.
Robert Sowa zwraca uwagę, że w naszych oczach Ameryka to kraj ludzi otyłych, którzy jedzą niezdrowa żywność, czyli fastfoody. Ale w Europie też znalazłoby się wielu otyłych i jedzących śmieciowe potrawy.
W opinii mistrz, nasza szarlotka od amerykańskiej wiele się nie różni, sernik domowy smakuje równie wybornie co amerykański sernika na kremowym serze.
Gość przyniósł do studia Soboty z radiową Jedynką tort bezowy w stylu amerykańskim z żurawiną i syropem klonowym.
Posłuchaj całej rozmowy Karoliny Rożej z Robertem Sową.
(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Magda Gessler: o tym, co jemy, decydują ludzie bez smaku

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2012 10:00
Gość Jedynki podkreśla, że kucharze są takimi samymi twórcami jak malarze. Ale żeby tworzyć dobre, piękne, nowe smaki potrzebny jest talent. Jedni go mają, inni nie...
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jest kuchnia, która zaskoczyła nawet Jamiego Olivera

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2012 21:16
W swojej najnowsze książce znany kucharz połączył gotowanie z podróżowaniem i przygodą. - I okazało się, że są kraje, które mogą jeszcze kulinarnie go zaskoczyć – zdradziła w Jedynce Maria Brzozowska, tłumaczka "Kulinarnych wypraw Jamiego”.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marek Brzeziński: byłem Szwajcarem

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2012 17:00
Popularny korespondent Polskiego Radia opowiadał Magdzie Mikołajczuk o roku spędzonym w kulinarnej świątyni.
rozwiń zwiń