Oleje w kuchni. Przepis na zdrową sałatkę

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 15:24
Czerwiec to miesiąc, kiedy na straganach królują sałaty, rzodkiewki i pomidory. Czym je przyprawić? Jaki olej zastosować do surowych warzyw?
Audio
  • Oleje w kuchni. Przepis na zdrową sałatkę (Sobota z radiową Jedynką)
Oleje w kuchni. Przepis na zdrową sałatkę
Foto: Glow Images/East News

Najbardziej powszechny w polskiej kuchni jest olej rzepakowy, ale są też inne, jak z pestek dyni i lniany.

Ten ostatni nieco zapomniany, wraca do łask ze względu na swoje dobroczynne działanie na organizm. - Kiedyś babcie karmiły nas tranem. W tej chwili mamy olejne lniane. Wpływają na procesy przeciwmiażdżycowe, kardiologiczne i mózg - wylicza dr Aleksandra Barańska z kliniki medycyny naturalnej "L'alba Vita".

Bardzo zdrowy jest też olej z pestek dyni. Można go nawet zastosować do kuracji  przeciwgrzybicznych. Poza tym jest wyjątkowo smaczny. Zdaniem dr Barańskiej każde dziecko chętnie go zje i można go dodać nawet do zupy i kaszy.

Jest też olej, który paradoksalnie odchudza. To olej kokosowy. Można na nim usmażyć, upiec, można nim smarować chleb, bo ma konsystencję masła. Można nawet posmarować nim cały organizm i zrobić maseczkę na włosy. Wspomaga procesy wątrobowe, które działają odchudzająco. - Usuwa toksyny z organizmu  i patogeny. Ma fantastyczny smak i zapach - zachwala Barańska.

Bardzo ważną sprawą jest też by nie mieszać olejów. - Jeżeli te tłoczone na zimno będziemy podgrzewać, to wytracą  swoje właściwości lecznicze i zamienią się na toksyczne - ostrzega dr. Barańska.  Natomiast tych do smażenia nie używać kilkakrotnie.

Posłuchaj całej audycji Anny Popek "Smaki zdrowia". W niej również przepis na zdrową sałatkę.

Zobacz więcej na temat: kuchnia polska zdrowie
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jedz tyle jajek, na ile masz ochotę!

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2013 12:21
Krystyna Naszkowska nie zna genetyków przeciwnych GMO, podkreśla jednak walory jakie ma żywność ekologiczna, która jest smaczniejsza i sprawia, że myślimy o tym, co jemy. Gość Czwórki w swojej książce rozprawia się z mitami na kuchennym stole.
rozwiń zwiń