X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Oleje w kuchni. Przepis na zdrową sałatkę

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 15:24
Czerwiec to miesiąc, kiedy na straganach królują sałaty, rzodkiewki i pomidory. Czym je przyprawić? Jaki olej zastosować do surowych warzyw?
Audio
  • Oleje w kuchni. Przepis na zdrową sałatkę (Sobota z radiową Jedynką)
Oleje w kuchni. Przepis na zdrową sałatkę
Foto: Glow Images/East News

Najbardziej powszechny w polskiej kuchni jest olej rzepakowy, ale są też inne, jak z pestek dyni i lniany.

Ten ostatni nieco zapomniany, wraca do łask ze względu na swoje dobroczynne działanie na organizm. - Kiedyś babcie karmiły nas tranem. W tej chwili mamy olejne lniane. Wpływają na procesy przeciwmiażdżycowe, kardiologiczne i mózg - wylicza dr Aleksandra Barańska z kliniki medycyny naturalnej "L'alba Vita".

Bardzo zdrowy jest też olej z pestek dyni. Można go nawet zastosować do kuracji  przeciwgrzybicznych. Poza tym jest wyjątkowo smaczny. Zdaniem dr Barańskiej każde dziecko chętnie go zje i można go dodać nawet do zupy i kaszy.

Jest też olej, który paradoksalnie odchudza. To olej kokosowy. Można na nim usmażyć, upiec, można nim smarować chleb, bo ma konsystencję masła. Można nawet posmarować nim cały organizm i zrobić maseczkę na włosy. Wspomaga procesy wątrobowe, które działają odchudzająco. - Usuwa toksyny z organizmu  i patogeny. Ma fantastyczny smak i zapach - zachwala Barańska.

Bardzo ważną sprawą jest też by nie mieszać olejów. - Jeżeli te tłoczone na zimno będziemy podgrzewać, to wytracą  swoje właściwości lecznicze i zamienią się na toksyczne - ostrzega dr. Barańska.  Natomiast tych do smażenia nie używać kilkakrotnie.

Posłuchaj całej audycji Anny Popek "Smaki zdrowia". W niej również przepis na zdrową sałatkę.

Zobacz więcej na temat: kuchnia polska zdrowie
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jedz tyle jajek, na ile masz ochotę!

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2013 12:21
Krystyna Naszkowska nie zna genetyków przeciwnych GMO, podkreśla jednak walory jakie ma żywność ekologiczna, która jest smaczniejsza i sprawia, że myślimy o tym, co jemy. Gość Czwórki w swojej książce rozprawia się z mitami na kuchennym stole.
rozwiń zwiń