X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Rabarbar do mięs i deserów oraz... na raka

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2013 11:54
Na surowo, w kompocie czy pieczony, rabarbar doskonale wpływa na zdrowie naszego organizmu, a latem skutecznie gasi pragnienie. Jak się okazuje, ma także działanie antynowotworowe!
Audio
  • O właściwościach odżywczych rabarbaru z dietetyczką Małgorzatą różańską rozmawia Anna Popek (Smaki zdrowia/Jedynka)
Rabarbar doskonale nadaje się do tart, kruchego ciasta i jako nadzienie bułeczek
Rabarbar doskonale nadaje się do tart, kruchego ciasta i jako nadzienie bułeczekFoto: Glow Images/East News

- Rabarbar można jeść na surowo i wtedy ma najwięcej witaminy C oraz witaminy A. To bardzo silne antyoksydanty, które wpływają m.in. na odporność organizmu; dodatkowo witamina C wpływa na kondycję włosów, paznokci i skóry, a witamina A zapobiega ślepocie - powiedziała Małgorzata Różańska z Poradni Dietetycznej Foodarea.

Ponieważ jednak nie każdy jest w stanie jeść surowy rabarbar, ze względu na bardzo kwaśny smak, można go spożywać w postaci przetworzonej. - Kompot jest bardzo orzeźwiający, zaspokaja pragnienie. Najlepiej jednak rabarbar upiec; badania potwierdzają bowiem, że wstawienie go na 20 minut do nagrzanego piekarnika podwyższa właściwości przeciwnowotworowe rabarbaru - dodała w rozmowie z Anną Popek. 

W audycji "Smaki zdrowia" dietetyczka przyznała, że obróbka cieplna zmniejsza zawartość witamin w rabarbarze, ale przecież możemy je znaleźć także w innych produktach, warto więc skupić się na antynowotworowych właściwościach. - Ponadto, podobnie jak borówka czy żurawina, rabarbar świetnie nadaje się do sosów do mięs - powiedziała Małgorzata Różańska.

Jak taki sos przygotować? Przepis w rozmowie, do której wysłuchania zapraszamy!

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach" !

Anna
Anna Popek w studiu radiowej Jedynki

(asz)

Zobacz więcej na temat: diety szpinak zdrowie
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Surowy szpinak i owczy ser poprawią humor

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2011 10:00
Złość i agresja mogą być rezultatem niewłaściwej diety - ustaliła międzynarodowa grupa naukowców. Co jeść, aby widzieć świat przez różowe okulary?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Smakują i cieszą oczy. Polskie truskawki są najzdrowsze

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2013 14:30
Truskawki ze śmietaną, z kefirem, z jogurtem, albo placuszki z truskawkami. Różne formy, smaki i kolory . Trwa sezon na truskawki. Warto je jeść.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szpinak - to na nas działa!

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2013 16:15
- Szpinak oczywiście posiada żelazo, ale nie w takich ilościach, jak sadzono i nie jest ono tak dobrze przyswajalne, jak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych. Są jednak inne powody, dla których warto go jeść - wyjaśnia dietetyczka Małgorzata Różańska (Food Area).
rozwiń zwiń