X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Anna Popek i jej porady kulinarne

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2013 20:55
Może być tłusty, półtłusty, albo chudy. Jogurt jest bardzo pożytecznym napojem mlecznym. Ale czy każdy jogurt jest pożyteczny? Może zamiast kupować jogurt w sklepie warto zrobić go samemu?
Audio
Anna Popek
Anna PopekFoto: TVP/PAP/Jan Bogacz

Jogurt zawiera bakterie, które w przewodzie pokarmowym chronią nas przed chorobami, obniżają poziom cholesterolu, regulują odporność człowieka, przeciwdziałają temu, żeby w przewodzie pokarmowym rozwijały się grzyby. One wytwarzają kwas mlekowy.

- Ale jogurt kupowany w sklepie nie zawiera pożytecznych bakterii lub zawiera ich bardzo mało - mówi doktor Leszek Marek Krześniak. A to dlatego, że w procesie produkcji jogurt jest podgrzewany, aby dłużej mógł stać na sklepowych półkach. Proces ten powoduje zabicie dobroczynnych bakterii. Choć producenci deklarują na opakowaniach, że w jogurcie są szczepy bakterii, to nie piszą jakie to są bakterie.
Dr Krześniak radzi zrobić jogurt domowym sposobem. Przede wszystkim trzeba sobie kupić bakterie jogurtowe. Wrzuca się je do mleka podgrzanego do 42-43 stopni i zostawia na kilka godzin. Po tym czasie mamy już jogurt. Taki jogurt wytrzyma w lodówce około dwóch tygodni. Gość radiowej Jedynki radzi, aby potem połowę takiego jogurtu zużyć, a połowę wykorzystać do zrobienia kolejnej porcji napoju. I tak - niestety - codziennie, bo to są żywe kultury bakterii.

Jeśli całego jogurtu nie wykorzystamy, można z niego zrobić twaróg. Różni się od kupowanego w sklepie. Doktor Krześniak tłumaczy czym się różnią te serki od tych kupnych. Jego zdaniem, świetnym napojem będzie jogurt z dodatkiem łyżeczki oleju lnianego.
Rozmawiała Anna Popek.
(ag)

Zobacz więcej na temat: jogurt kuchnia polska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Właśnie tak naciągają cię w reklamach

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2012 08:12
Czy jedzenie margaryny może obniżyć poziom cholesterolu, a picie jogurtu poprawia odporność i przemianę materii? Czy nie są to zwykłe kłamstwa i naciąganie klientów?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dbaj o zęby, jedz nabiał

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2012 14:52
- Zjedzenie jabłka nie pozwala na nieszczotkowanie zębów – przekonywała w audycji "Naukowy zawrót głowy” Dorota Olczak-Kowalczyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jogurty dla dzieci? "Uwaga, to słodycz pod przykrywką"

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2013 12:13
– Margaryna tak, a jogurt nie. Przynajmniej nie ten kolorowy, słodzony – przestrzegał w "Instrukcji obsługi człowieka” dietetyk Jakub Sobiecki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Hanny Bakuły tajemnice kuchenne: rozwód, a później do stołu

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2013 12:30
- Nigdy nie należy jeść z osobami, które nas nie lubią, albo których my nie lubimy. To samo tyczy się osób, którym jest obojętne, co zjedzą – mówiła w radiowej Jedynce pisarka i malarka Hanna Bakuła.
rozwiń zwiń