Jest kuchnia, która zaskoczyła nawet Jamiego Olivera

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2012 21:16
W swojej najnowsze książce znany kucharz połączył gotowanie z podróżowaniem i przygodą. - I okazało się, że są kraje, które mogą jeszcze kulinarnie go zaskoczyć – zdradziła w Jedynce Maria Brzozowska, tłumaczka "Kulinarnych wypraw Jamiego”.
Audio
  • Maria Brzozowska o najnowszej książce Jamiego Olivera
Jamie Oliver
Jamie Oliver Foto: Wikipedia/CC/ really short from NYC, USA

Najnowsze dzieło brytyjskiego kucharza to książka kucharsko – przygodowa, opowiadająca wiele o ludziach, których napotkał autor. Stąd np. w rozdziale włoskim znajdziemy jego fotografię z funkcjonariuszkami z kobiecego więzienia, w którym więźniarki hodują bardzo dobre warzywa. – On uwielbia też wspólne gotowanie. Jego otwartość na ludzi jest jedną  z przyczyn ogromnego sukcesu. Jamie nie jest celebrytą ponad nami. Myśli o ludziach, ceni ich – opowiadała Maria Brzozowska.

Jak kuchnia zaskoczyła mistrza kulinarnego? – To kuchnia szwedzka, której on nie podejrzewał o takie smaki. Jamie twierdzi wręcz, że dała ona kopa całej książce i była czarnym koniem międzynarodowego zestawienia. Jest pełna mocnych, czystych smaków, ma dużo ryb i owoców morza. Szwedzi są też doskonali w odważnym i śmiałym stosowaniu przypraw. Na przykład kardamonu do ciast – mówiła tłumaczka.

"Kulinarne wyprawy Jamiego” to przygodowa książka kucharska, z mnóstwem przepisów na dania, których przygotowanie pozwoli przenieść się na chwilę do sześciu wspaniałych krajów. Są w niej zarówno największe przeboje tamtejszych kuchni, jak i zupełnie nowe potrawy, które autor stworzył zainspirowany wyprawami. Hiszpańskie paelle, marokańskie tażiny, czy włoskie risotta – to tylko część przepisów, którym przyjrzał się Oliver.

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy, a w niej m.in. prostego przepisu na kurki z opiekanym chlebem.

ei

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wszyscy kochają Jamiego Olivera

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 19:00
Niski sepleniący chłopak z londyńskich przedmieść ma miliony wielbicielek (i wielbicieli) na całym świecie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magda Gessler: o tym, co jemy, decydują ludzie bez smaku

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2012 10:00
Gość Jedynki podkreśla, że kucharze są takimi samymi twórcami jak malarze. Ale żeby tworzyć dobre, piękne, nowe smaki potrzebny jest talent. Jedni go mają, inni nie...
rozwiń zwiń