X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jest kuchnia, która zaskoczyła nawet Jamiego Olivera

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2012 21:16
W swojej najnowsze książce znany kucharz połączył gotowanie z podróżowaniem i przygodą. - I okazało się, że są kraje, które mogą jeszcze kulinarnie go zaskoczyć – zdradziła w Jedynce Maria Brzozowska, tłumaczka "Kulinarnych wypraw Jamiego”.
Audio
  • Maria Brzozowska o najnowszej książce Jamiego Olivera
Jamie Oliver
Jamie Oliver Foto: Wikipedia/CC/ really short from NYC, USA

Najnowsze dzieło brytyjskiego kucharza to książka kucharsko – przygodowa, opowiadająca wiele o ludziach, których napotkał autor. Stąd np. w rozdziale włoskim znajdziemy jego fotografię z funkcjonariuszkami z kobiecego więzienia, w którym więźniarki hodują bardzo dobre warzywa. – On uwielbia też wspólne gotowanie. Jego otwartość na ludzi jest jedną  z przyczyn ogromnego sukcesu. Jamie nie jest celebrytą ponad nami. Myśli o ludziach, ceni ich – opowiadała Maria Brzozowska.

Jak kuchnia zaskoczyła mistrza kulinarnego? – To kuchnia szwedzka, której on nie podejrzewał o takie smaki. Jamie twierdzi wręcz, że dała ona kopa całej książce i była czarnym koniem międzynarodowego zestawienia. Jest pełna mocnych, czystych smaków, ma dużo ryb i owoców morza. Szwedzi są też doskonali w odważnym i śmiałym stosowaniu przypraw. Na przykład kardamonu do ciast – mówiła tłumaczka.

"Kulinarne wyprawy Jamiego” to przygodowa książka kucharska, z mnóstwem przepisów na dania, których przygotowanie pozwoli przenieść się na chwilę do sześciu wspaniałych krajów. Są w niej zarówno największe przeboje tamtejszych kuchni, jak i zupełnie nowe potrawy, które autor stworzył zainspirowany wyprawami. Hiszpańskie paelle, marokańskie tażiny, czy włoskie risotta – to tylko część przepisów, którym przyjrzał się Oliver.

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy, a w niej m.in. prostego przepisu na kurki z opiekanym chlebem.

ei

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wszyscy kochają Jamiego Olivera

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 19:00
Niski sepleniący chłopak z londyńskich przedmieść ma miliony wielbicielek (i wielbicieli) na całym świecie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magda Gessler: o tym, co jemy, decydują ludzie bez smaku

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2012 10:00
Gość Jedynki podkreśla, że kucharze są takimi samymi twórcami jak malarze. Ale żeby tworzyć dobre, piękne, nowe smaki potrzebny jest talent. Jedni go mają, inni nie...
rozwiń zwiń