Jesteśmy tym, co jemy. O jakości tego, co nakładamy na talerze

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2017 17:38
- Mam wrażenie, że coraz więcej osób zwraca uwagę na ekologiczne produkty. Coraz więcej osób chce się świadomie odżywiać - podkreśliła w radiowej Jedynce Anna Ogiegło.
Audio
  • O jakości tego, co nakładamy na talerze (Damska torebka/Jedynka)
Gdzie kupować żywność ekologiczną?
Gdzie kupować żywność ekologiczną?Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com/cc

Jak powiedziała w audycji "Damska torebka" prof. Ewa Rembiałkowska ze Stowarzyszenia Forum Rolnictwa Ekologicznego im. Mieczysława Górnego, świadomość konsumentów w Polsce rośnie, ale wciąż jedynie ok. 10 proc. osób deklaruje, że regularnie kupuje żywność ekologiczną. Dwa główne powody, dla których ten odsetek jest tak mały, to brak dostępu do tego typu żywność oraz jej wysoka cena.

Rozwiązanie na pierwszy problem to inicjatywa RanoZebrano - internetowy targ, którego pomysłodawcą jest Przemysław Sendzielski. W radiowej Jedynce Sendzielski wyjaśnił, jak można zrobić dobre zakupy bez wychodzenia z domu. Z kolei miłośniczka produktów organicznych Anna Ogiegło zaangażowana jest w projekt Vege Life. W "Damskiej torebce" wytłumaczyła, jak kupić produkty ekologiczne w rozsądnych cenach.

O wpływie pestycydów i GMO na zdrowie i środowisko opowiedziała w Jedynce Sandrine Reginiec - Polka mieszkająca we Francji zaangażowana w promocję produkcji zdrowej żywności.

***

Tytuł audycji: Damska torebka

Prowadzą: Mira Jankowska i Marta Januszewska

Goście: Anna Ogiegło (miłośniczka produktów organicznych, zaangażowana w projekt Vege Life), Sandrine Reginiec (Polka mieszkająca we Francji zaangażowana w promocję produkcji zdrowej żywności), prof. Ewa Rembiałkowska (Stowarzyszenie Forum Rolnictwa Ekologicznego im. Mieczysława Górnego) i Przemysław Sendzielski (założyciel portalu RanoZebrano)

Data emisji: 16.09.2017

Godzina emisji: 16.14

kk/ag

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Barwnik E 171. Dlaczego lepiej na niego uważać?

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2017 09:50
Jest w szeregu produktów, m.in. lukrze, lodach, serkach topionych, a także gumach do żucia i pastach do zębów. To ditlenek tytanu – E 171, niedawno uznany za bezpieczny. Batalia o jego stosowanie w żywności może zacząć się znowu.
rozwiń zwiń