X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Moda na gotowanie na ekranie?

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2017 17:39
Coraz bliżej święta Bożego Narodzenia. W wielu rodzinach już rozpoczyna się wielkie gotowanie, w innych narzekanie, że kuchnia to miejsce nudy, złodziej czasu i wytwórnia stresu. Z drugiej strony coraz więcej osób sięga po przepisy i dobre kulinarne rady, oglądając filmiki kulinarne i czytając kulinarne blogi.
Audio
  • Moda na gotowanie na ekranie? (Damska torebka/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Glow Images/East News

Czy można mówić o nowym zjawisku społecznym: modzie na gotowanie na ekranie przez zwyczajne gospodynie domowe?

- Gotowanie rzeczy dobrych to wcale nie jest taka prosta sprawa. Gotować trzeba umieć. Na blogach kulinarnych znaleźć można wiele inspiracji i wskazówek, ale gotowanie powinno też sprawiać radość - mówi Anna Lew-Starowicz, wieloletnia redaktor naczelna portalu dla kobiet, a obecnie twórczyni warsztatów dla matek, i dodaje, że w dzisiejszych czasach na gotowanie czasami ciężko jest nam znaleźć czas.

Innego zdania jest Magdalena Grzegorczyk, twórczyni kanału Skutecznie.tv. - Pracuję zawodowo, jestem mamą, mam dom na głowie... dlatego staram się gotować dania szybkie, smaczne, proste i wartościowe. Wcale nie spędzam dużo czasu w kuchni, a wręcz bezwstydnie mało, więc jest to chyba kwestia podejścia - podkreśla. Dlaczego założyła vloga? - Bardzo chcę się podzielić tym, że gotowanie może być proste. Jestem głęboko przekonana, że każdy potrafi gotować - zaznacza.

Tomasz Bączkowski, z zawodu architekt, laureat trzeciej edycji programu "Bake off - ale ciacho" mówi, że nie wie dokładnie kiedy nauczył się piec. - Zawsze robiłem to amatorsko. Wagę kupiłem dopiero, kiedy startowałem do programu. Całe życie jej nie używałem - zaznacza i dodaje, że jego zdaniem sam talent nie wystarczy. - Trzeba się rozwijać. Poczytać blogi czy pooglądać vlogi. Wtedy dochodzi się do własnych wniosków i umiejętności - dodaje.

- Bloger nie istnieje bez odbiorcy. Na 26 milionów użytkowników polskiego internetu powstały ponad 3 miliony blogów. Aktywnych jest pewnie około miliona albo mniej. Wydaje mi się, że historia kołem się toczy. W XIX wieku, kiedy kobiety się mocno wyemancypowały, poszły do szkół i nie miały już czasu uczyć się gotowania od swoich mam, sięgały po książki kucharskie. Dziś weszło do do internetu - mówi Anna Lew-Starowicz.

Czy moda na blogi i vlogi kulinarne ma związek z charakterystycznym dla naszych czasów ekshibicjonizmem? Czy gotowanie dla samego siebie może być tak samo przyjemne jak dla kogoś innego? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

***

Tytuł audycji: Damska torebka

Prowadzą: Marta Januszewska i Agata Puścikowska

Goście: Magdalena Grzegorczyk (twórczyni kanału Skutecznie.tv), Anna Lew-Starowicz - (wieloletnia redaktor naczelna portalu dla kobiet, a obecnie twórczyni warsztatów dla matek), Tomasz Bączkowski (z zawodu architekt, laureat trzeciej edycji programu "Bake off - ale ciacho")

Data emisji: 16.12.2017

Godzina emisji: 16.16

kh/ac


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jesteśmy tym, co jemy. O jakości tego, co nakładamy na talerze

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2017 17:38
- Mam wrażenie, że coraz więcej osób zwraca uwagę na ekologiczne produkty. Coraz więcej osób chce się świadomie odżywiać - podkreśliła w radiowej Jedynce Anna Ogiegło.
rozwiń zwiń