X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Co powinna jeść kobieta w ciąży by jej nowo narodzone dziecko było zdrowe?

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2016 19:59
Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Pomnika Centrum Zdrowia Dziecka twierdzą, że jest bardzo ścisły związek pomiędzy sposobem żywienia kobiet w ciąży a zdrowiem urodzonych dzieci. A więc, co powinna jeść kobieta w ciąży?
Audio
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: freeimages.com

Jedną z głównych zasad jest "jedz dla dwojga, ale nie za dwoje". Jak wyjaśniła w audycji "Eureka" magister zdrowia publicznego Aneta Grajda, chodzi o to, by kobieta w ciąży, wybierając produkty żywieniowe na swoje posiłki, zwracała uwagę na te, które są jak najlepszej jakości natomiast mają mniejszą kaloryczność.

- Czyli jeżeli, na przykład, przyszła mama wybiera produkty zbożowe, to z pełnego przemiału, jak chleb razowy wieloziarnisty czy grahamki, a nie białe pieczywo - wskazała. Dodała, że zawsze, jak kobieta przygotowuje posiłek powinna się starać, by połowę jego objętości stanowiły różnokolorowe warzywa.

Ile posiłków w ciągu dnia powinna jeść kobieta w ciąży? Ile powinny wynosić przerwy między posiłkami? Jakie to ma znaczenie? Co można zjeść wieczorem? Czy przyszła mama może pić zieloną herbatę i jeść ryby? Dlaczego olej lniany i kiszonki są sprzymierzeńcami kobiet ciężarnych? Wysłuchaj całej audycji, w której zaproszone ekspertki zaproponowały przykładowe menu dla kobiet w ciąży.

***

Tytuł audycji: Eureka

Prowadzi: Artur Wolski

Gość: dr Regina Wierzejska (specjalista od żywienia, Instytut Żywności i Żywienia), mgr Aneta Grajda (magister zdrowia publicznego, dietetyk, Instytut "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka")

Data emisji: 3.11.2016

Godzina emisji: 19.10

kk/ab

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Nigdzie nie jest powiedziane, że dziecko nienarodzone jest pacjentem"

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2016 20:28
- W latach 90., kiedy tworzono odpowiednie przepisy, nie przewidziano możliwości leczenia płodów - zwróciła uwagę w radiowej Jedynce prokurator Małgorzata Szeroczyńska.
rozwiń zwiń