O ewolucji grzybów

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2020 20:20
Pierwsze organizmy, które zaczęły kolonizować lądy to były grzyby. Stało się to miliard lat temu, czego dowodzi niedawne odkrycie belgijskich paleontologów na północy Kanady. Dotychczas uważano, że zasiedlanie lądów miało miejsce 500 mln lat temu, a dokonały tego równocześnie i rośliny, i grzyby.
Audio
Borowiki amerykańskie
Borowiki amerykańskieFoto: shutterstock.com/Julija Kumpinovica

W świetle najnowszych danych okazuje się, że to grzyby przez setki milionów lat przygotowywały grunt dla ekspansji roślin. W miarę ewolucji ustępowały pola roślinom, a same "zeszły" pod ziemię. Jak wyglądały grzyby sprzed miliarda lat?

- Przede wszystkim były bardzo maleńkie. Bez mikroskopu nie mamy żadnej szansy ich zobaczyć. Są to kulki nazywane sporami, wielkości kilku mikrometrów, najwyżej kilkunastu (…). Ich struktura jest niezwykle podobna do grzybów, które znamy obecnie - mówi dr hab. Marta Wrzosek z Zakładu Filogenetyki Molekularnej i Ewolucji, Centrum Nauk Biologiczno- Chemicznych UW.

Ekspert Jedynki przyznaje, że rośliny miałyby znacznie większe problemy z wychodzeniem na lądy, gdyby nie grzyby.

Dziś główna masa grzyba kryje się pod ziemią, a one - z czego mało kto zdaje sobie sprawę - są jednymi z największych organizmów na naszej planecie. Mogą np. zajmować obszar kilkuset hektarów i ważyć setki ton. I niech nas nie zwiedzie powszechne wyobrażenie o grzybie, bo to, co wyrasta ponad ziemię i co zbieramy w lesie to tylko owocnik grzyba. Były jednak i takie czasy (dewon), kiedy owe owocniki dorastały do 9 metrów wysokości.

Dlaczego akurat chityna definiuje, czy dany organizm jest grzybem? Jak świat wyglądał miliard lat temu?

***

Tytuł audycji: Eureka

Prowadzi: Katarzyna Kobylecka

Gość: dr hab. Marta Wrzosek (Zakład Filogenetyki Molekularnej i Ewolucji, Centrum Nauk Biologiczno- Chemicznych UW)

Data emisji: 7.02.2020

Godzina emisji: 19.07

DS

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przewodnik grzybiarza, czyli wszystko, co musisz wiedzieć o grzybach

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2018 11:40
Jak uzbierać pełen kosz grzybów w mniej niż pół godziny? Jakie potrawy potem z nich przygotować? Które grzyby trujące najłatwiej pomylić z tymi jadalnymi? Nasza redakcja wybrała się na grzybobranie z doświadczonymi grzybiarzami, którzy odpowiedzieli na wszystkie nurtujące nas pytania. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polska pieczarkowym potentatem. Może pora na trufle?

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2019 09:04
Roczna produkcja pieczarek w naszym kraju wynosi 320 tysiecy ton, a roczne spożycie na jednego mieszkańca 2,5 kg. Więksi amatorzy pieczarek są jednak za granicą, np. w Niemczech, gdzie spożycie na głowę wynosi ponad 4 kg. Eksportujemy więcej niż połowę wyprodukowanych w naszym kraju pieczarek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grzyby dostarczają tyle samo kalorii co marchewka

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2019 19:10
Trwa okres zbierania grzybów. Okazuje się, że nieprawdziwe są opinie, że grzyby nie maja żadnych wartości odżywczych, a jedynie smakowe. Okazuje się, co potwierdzają badania, że grzyby mają w swoim składzie podobne ilości dobrych składników, co warzywa i owoce, chociaż 90 proc. substancji grzyba to woda.
rozwiń zwiń