Mity dotyczące ciąży. Jak zadbać o dziecko i swoje zdrowie?

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2020 21:40
Powstały w poprzednim stuleciu i funkcjonują do dziś. Mity ciążowe, bo o nich mowa. Wśród rodziców i dziadków krąży m.in. przekonanie, że dziecko, które przychodzi na świat, rodzi się jako tabula rasa, czyli czysta tablica. Czy tak faktycznie jest?
Audio
  • Mity dotyczące ciąży. Jak zadbać o dziecko i swoje zdrowie? (Jedynka/ Eureka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: EmiliaUngur/shutteerstock.com

- Do końcówki lat 80. i początku 90. uważano, że płód, który jest już w zaawansowanej ciąży, nie czuje nawet bólu. Kiedy zaczęto wykonywać wiele badań naukowych nad zjawiskiem płodu psychologii prenatalnej, okazało się, że nie jest tak do końca, że rodzimy się czyści jak karta. Jesteśmy tak naprawdę mieszanką genów naszych rodziców, dziadków, pradziadków i całych linii, które też żyją w jakichś warunkach. Środowisko kształtuje po części nasz czynnik genetyczny. Dzieci rodzą się już z jakimś potencjałem - mówi Izabela Dembińska, absolwentka Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku położnictwo oraz psychologii w Wyższej Szkole Finansów i Zarządzania.

Położna nie tylko od porodu

W Polsce zawód położnej kojarzy się przede wszystkim z elementem porodu. W rzeczywistości jest jednak inaczej.

- Położna jest specjalistką, która zajmuje się kobietą na każdym etapie jej życia. Zarówno dziewczynką, która zaczyna dojrzewać, jak i kobietą, która dojrzała i zaczyna przygotowywać się do ciąży… Nadal też mało mówi się o okresie prekoncepcyjnym, czyli trwającym pół roku przed zajściem w ciążę - tłumaczy Izabela Dembińska.

Można jeść wszystko

Podczas ciąży, jak i po niej, młode mamy często korzystają z porad starszych przedstawicielek ich rodzin, np. teściowych. Szczególnie ważna jest wiedza o żywieniu w okresie laktacji.

- Według poglądów lat 70. i 80., kiedy nie można było jeść brukselki i kalafiora, to tak naprawdę odżywianie kobiety sprowadzało się do parówek, ryżu i kurczaka. Okazuje się, że to też są największe mity laktacyjne. Dzisiaj mama może jeść wszystko, jeżeli nie ma ograniczeń stricte pokarmowych - słyszymy.

Ryby? Tak, ale tylko niektóre

W ramach diety związanej z ciążą, warto spożywać ryby. Należy jednak zwracać uwagę na to, aby nie pochodziły z akwenów połowowych, gdzie występuje rtęć.

- Czyli małe, krótko żyjące rybki, a nie hodowlane. Kobiety bardzo lubią ryby typu panga, ponieważ nie wydzielają zapachów podczas smażenia, ale panga jest sztucznie hodowana i w dużej ilości nafaszerowana substancjami toksycznymi. Warto zdecydować się np. na szprotki - odpowiada nasz gość.

***

Tytuł audycji: Eureka 

Prowadzi: Artur Wolski

Gość: Izabela Dembińska (absolwentka Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku położnictwo oraz psychologii w Wyższej Szkole Finansów i Zarządzania) 

Data emisji: 19.03.2020 

Godzina emisji: 19.08

DS

Zobacz więcej na temat: Artur Wolski ciąża kobieta
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Właściwy sen podnosi odporność, zwalcza infekcje, wzmacnia pamięć

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2020 22:05
13 marca obchodzimy Światowy Dzień Snu. Badania naukowe dowodzą, że spokojny sen, obok zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej jest jednym z filarów dobrego zdrowia. Wpływa na pamięć i efektywną pracę mózgu. 
rozwiń zwiń