Jak zachęcić dzieci, aby jadły warzywa i owoce?
Ważną rolę odgrywają zawarte w ogórkach kiszonych probiotyki mające wpływ na pracę układów nerwowego i krwionośnego. Ponadto działają jak odkurzacze: usuwają toksyny z organizmu i dobrze wpływają na apetyt. - W świeżych owocach ogórka występują sole mineralne, potas, sód, które są bardzo ważne dla naszego orgaznizmu - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dr Piotr Chohura z Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. - Sposób konserwowania poprzez fermentowanie jest bardzo popularny na wschód od Odry. To był najprostszy sposób konserwowania i zapewniał nam warzywo bogatsze w witaminy, niż gdy ono jest w stanie surowym - opisuje.
Amerykańscy naukowcy dowiedli również, że kiszone ogórki mają również wpływ na nasze samopoczucie. - Myślę, że jest to związane ze wzbogaceniem mikroflory - stwierdza gość audycji.
23:46 2021_08_04 19_29_50_PR1_EUREKA.mp3 Czy jedzenie ogórków kiszonych zmniejsza lęk społeczny? (Eureka/Jedynka)
Dlaczego ogórki mają gorzki posmak?
Z kolei w świeżych roślinach botanicy, także w Polsce, badają kukurbitacyny, z powodu których ogórek jest gorzki. To wina pewnych genów. Ale kukurbitacyny, które chronią ogórki przed owadami, mogą mieć także działanie dobre dla naszego organizmu: przeciwnowotworowe, przeciwgrzybicze, poprawiające trawienie. Co najważniejsze ogórki mają w sobie aż 95 proc. wody.
- Dzięki postępowi w hodowli roślin bez GMO (tylko hodowli tradycyjnej) zmniejszyliśmy ilość kukurbitacyn do takiego poziomu, że praktycznie nie odczuwamy tej goryczy w owocach ogórka. Te odmiany, które teraz uprawiamy, nie są gorzkie - mówi dr Chohura.
- W Polsce uprawiamy tylko zieloną odmianę ogórka, natomiast jak byśmy byli w Azji to pisanie nazwy "ogórek zielony" miałoby sens. Tam spotkamy ogórki o żółtej, białej albo beżowej skórce i one wcale nie muszą mieć kształtu cylindrycznego, podłużnego, ale mogą być okrągłe - wyjaśnia ekspert.
Czytaj również:
Ponadto w audycji:
- Kosmaty, przedziwny, psi, wyniosły, nagi, pierzasty, powabny, rogaty – to tylko niektóre przymiotniki dodawane do nazwy bardzo znanej nam rośliny - fiołka, którego na świecie istnieje 600 gatunków.
W Europie rosną 92 gatunki, a w Polsce - 25. Liczne z nich są określane jako fiołek ogrodowy lub bratek ogrodowy. Ale my teraz wybierzemy się na Wyspy Kanaryjskie, gdzie dr Błażej Ślązak z Instytutu Botaniki im. Władysława Szafera Polskiej Akademii Nauk w Krakowie oraz naukowcy z Hiszpanii i Szwecji badali tamtejsze fiołki. Co z tych badań wynikło i co to są cyklotydy? Dr Błażej Ślązak był gościem "Eureki".
***
Tytuł audycji: Eureka
Prowadzi: Dorota Truszczak
Goście: dr Piotr Chohura (Katedra Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu), dr Błażej Ślązak (Instytut Botaniki im. Władysława Szafera Polskiej Akademii Nauk w Krakowie)
Data emisji: 4.08.2021 r.
Godzina emisji: 19.30
ans