Zimą trzeba jeść więcej? Dietetyk: to mit!

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 12:00
Zimą jedzmy inaczej - nie chodzi o to, żeby o tej porze roku jeść bardziej kaloryczne potrawy. - To mit, że nasz organizm zimą potrzebuje więcej kalorii niż latem - mówi dietetyk kliniczny Katarzyna Kosałka.
Audio
  • Dietetyk kliniczny Katarzyna Kosałka o tym, jak powinniśmy odżywiać się zimą (Podwójne espresso/Jedynka)
Gorąca zupa dobrze rozgrzewa w chłodne dni
Gorąca zupa dobrze rozgrzewa w chłodne dniFoto: Glow Images/East News

Niemniej, zimowe menu powinno wyglądać inaczej niż letnie. - Zimą powinniśmy jeść więcej ciepłych potraw, pić więcej ciepłych płynów np. herbat owocowych czy ziołowych. Jeśli pijemy wodę, to ciepłą np. z imbirem. Ważne jest też dodawanie ziół i przypraw, które działają rozgrzewająco na organizm poprzez poprawę krążenia i przyspieszenie procesów trawiennych. Chodzi o imbir, cynamon, kardamon, chili czy kurkumę - mówiła ekspertka.

Ile razy dziennie powinniśmy jeść zimą i dlaczego o tej porze roku lepsze są pomidory w puszce niż te świeże, usłyszycie w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: "Podwójne espresso"

Prowadzą: Monika Tarka i Robert Kilen

Gość: Katarzyna Kosałka (dietetyk kliniczny)

Data emisji: 25.01.2017

Godzina emisji: 5.40

mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Produkty "bio", "fit", "light" - nie daj się nabrać!

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2016 13:40
Osoby, które się odchudzają lub chcą po prostu odżywiać się zdrowo, często sięgają po produkty oznaczone jako dietetyczne. Okazuje się jednak, że to pułapka zastawiona przez marketingowców!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Herbata - napój, który zdrowia Ci doda!

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2016 09:35
Pijemy ją codziennie i nawet nie wiemy jaka jest zdrowa. Międzynarodowy Dzień Herbaty to dobry moment, żeby przybliżyć tę wiedzę.
rozwiń zwiń