X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Tanie pączki "parówkami cukiernictwa"?

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2017 11:50
W tłusty czwartek pączki jedzą prawie wszyscy Polacy, tylko 5 proc. deklaruje, że nie zje tego smakołyku. W sumie w Polsce zjemy dziś średnio od 90 do 100 milionów pączków.
Audio
  • Aleksander Gierszewski przestrzega przed pączkami niskiej jakości (Podwójne espresso/Jedynka)
Dobre jakościowo pączki można znaleźć w renomowanych cukierniach
Dobre jakościowo pączki można znaleźć w renomowanych cukierniachFoto: Kap-photo//Shutterstock.com

Nie ma co się temu dziwić, przesąd głosi, że ten, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, będzie skazany na niepowodzenia w przyszłości. Dziś trudno jednak o wyroby dobrej jakości; jak powiedział Aleksander Gierszewski - znawca pączków, współwłaściciel jednej z poznańskich kawiarni - stały się one "parówką cukiernictwa".

- W większości pączki w Polsce produkowane są z gotowych mieszanek lub z mieszanek z dodatkiem mąki . Wrzuca się to do dzieży, mieszarki zalewa wodą, w lepszym przypadku mlekiem (ale to rzadko się zdarza), no i po 5-7 minutach mamy gotowe ciasto. Marmolada w środku to miks owocowy, w którym owoców jest góra 20 proc. - mówił.

Takie pączki są szybkie i tanie w produkcji, ale najmniej smaczne. - Prawdziwy pączek potrzebuje czasu i dobrych surowców, więc musi kosztować przynajmniej 2,50-3,50 zł - przekonywał pan Aleksander. Na co w takim razie zwracać uwagę, kupując pączki? - Te z mieszanek są bardziej pulchne. Prawdziwy pączek nigdy nie będzie idealnie okrągły, nie będzie zbyt wysoki, raczej spłaszczony, może być lekko zapadnięty w środku.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

Ciekawostki o pączkach

  • 1/5 respondentów deklaruje, że zje dziś jednego pączka. Kolejne 38 proc. deklaruje już spożycie tego dnia 2 pączków, natomiast do zjadania 3 lub więcej pączków przyznaje się 37 proc. 15 proc. Polaków robi pączki samodzielnie w domu.
  • Kiedyś popularny zwyczaj fundowania pracownikom pączków w tłusty czwartek obecnie przetrwał w 21 proc. firm.
  • Historia tłustego czwartku sięga czasów starożytnych, kiedy to w Rzymie bawiono się hucznie, by powitać nadchodzącą wiosnę i pożegnać zimę.
  • Tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce w XVI wieku.

***

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Prowadzą: Monika Tarka i Robert Kilen

Gość: Aleksander Gierszewski (znawca pączków, współwłaściciel jednej z poznańskich kawiarni)

Data emisji: 23.02.2017

Godzina emisji: 5.40

mt/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Piękne widoki, przysmaki i sport, czyli Żnin w pigułce

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2017 15:00
- Miasto, w którym jesteśmy, reklamuje się jako epicentrum Polski, ale można się tu poczuć naprawdę światowo - zapewnia Monika Tarka. - Stąd jest tylko 10 km do Wenecji, 15 km do Paryża i 22 km do Rzymu - dodaje Robert Kilen.
rozwiń zwiń

Czytaj także

''Chudy'' tłusty czwartek. Zobacz przepis na zdrowe pieczone fit pączki bez masła i cukru

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 18:50
Wiele osób nie wyobraża sobie tłustego czwartku bez smacznego i solidnego pączka. I choć tłumaczymy sobie, że to wyjątkowy dzień w roku, a nasze łakomstwo jest usprawiedliwione, niektórzy z nas nie mogą pozwolić sobie na tłuste przysmaki. Rozwiązaniem są zdrowe pieczone pączki, które możemy przygotować sami i jeść bez wyrzutów sumienia!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pierwsze pączki nadziewano... słoniną. Skąd pochodzi tłusty czwartek?

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2017 07:00
Choć zwyczaj pochodzi z pogaństwa, znany jest w większości krajów o obrzędowości chrześcijańskiej. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i zgodnie z tradycją, wiąże się z objadaniem. Głównymi słodkimi symbolami tego dnia są pączki i faworki, a według przysłów, zjedzenie pączka gwarantuje szczęście i powodzenie.
rozwiń zwiń