X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Michał Bryś podaje przepisy na dania z grzybów

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2017 08:30
Pizza z grzybami i grzyby w proszku? Znany szef kuchni Michał Bryś radzi, jak wykorzystać tegoroczny wysyp grzybów.
Audio
  • Szef kuchni Michał Bryś o tym, co można zrobić z grzybów (Podwójne espresso/Jedynka)
Warszawa, 28.07.2017 r. Plan programu Bake Off - Ale ciacho w TVP2. Na zdjęciu kucharz Michał Bryś
Warszawa, 28.07.2017 r. Plan programu "Bake Off - Ale ciacho!" w TVP2. Na zdjęciu kucharz Michał BryśFoto: PAP/Marcin Kmieciński

Można suszyć, marynować, robić sosy - to najprostsze sposoby wykorzystania grzybów zebranych w lesie. Jeżeli jednak jest ich tak dużo, jak w tym sezonie, warto poeksperymentować. Co powiecie na pizzę z ziemniakami i grzybami?

- Mój ostatni kulinarny wynalazek to coś w rodzaju pizzy w stylu rzymskim, czyli grubej pizzy z blachy, na której znakomicie sprawdzają się świeże grzyby z lasu. Przepis jest prosty, robimy ciasto drożdżowe, kładziemy na nie sos pomidorowy, potem cienko pokrojone w plasterki ziemniaki i zapiekamy 10-15 min. Następnie kładziemy pokrojone cienko grzyby z rozmarynem, solą morską i mozzarellą i znów zapiekamy" - mówił w "Podwójnym espresso" Michał Bryś.

Od lewej: Monika Tarka, Michał Bryś, Robert Kilen Od lewej: Monika Tarka, Michał Bryś, Robert Kilen

Radził też, żeby zmielić suszone grzyby. - Taka przyprawa pasuje do mnóstwa dań. Można np. robiąc purée ziemniaczane, aromatyzować je odrobiną takiego grzybowego pudru - wyjaśniał. Autorzy audycji Monika Tarka i Robert Kilen złapali go w drodze na targ, gdzie jechał kupować... grzyby.

Do czego jeszcze warto wykorzystać zmielone suszone grzyby, czy grzyby pasują do lodów i jak zrobić pyszne pulpety z żeberek w sosie grzybowym, usłyszycie w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Prowadzą: Monika Tarka i Robert Kilen

Reporterka: Klaudia Porębska

Gość: Michał Bryś (szef kuchni, juror "Bake Off - Ale ciacho!")

Data emisji: 20.09.2017

Godzina emisji: 5.40

mt/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Owcze sery dostawali już rzymscy legioniści

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2014 22:00
Choć owcze sery są obecne niemal w każdej kuchni Europy, to jedne z najlepszych pochodzą z Hiszpanii.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 15:00
Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna.
rozwiń zwiń