Dziś Światowy Dzień Makaronu

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2017 08:46
Najstarsze udokumentowane znaleziskami archeologicznymi jadło człowieka to makaron. Znaleziony w Chinach, miał ok. 4 tysięcy lat.  Ma ponad 600 odmian, spożywany jest niemal na całym świecie, ale jego królestwem są Włochy.
Audio
  • Światowy Dzień Makaronu (Podwójne espresso/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: ponce_photography/Pixabay.com

W "Podwójnym espresso" Monika Tarka i Robert Kilen odwiedzili włoską restaurację, a kucharz Piotr Halter, który przez 13 lat gotował we Włoszech mówił, że siłą włoskich dań z makaronem jest ich prostota.

- Podstawowy błąd, który popełniają Polacy przy przygotowywaniu włoskich dań z makaronem, to przekombinowanie. Za duża ilość składników. Włoska pasta to 3- 4 składniki, nie więcej. To ma być proste, szybkie danie - zaznacza.

Kluczem do sukcesu jest też własnoręcznie przygotowany makaron. Najlepszy przepis, według kucharza, to: kilogram mąki semoliny, odrobina soli i 10 jaj. Taki makaron wrzucamy potem na krótko (ok. 2 min) do wody i gotowe.

O tajemnicach makaronu i o tym, jak zrobić najlepszą carbonarę czy aglio, olio e pepperoncino, usłyszycie w nagraniu audycji. Smacznego!

***

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Gość: Piotr Halter (kucharz restauracji "Dziurka od klucza")

Autorzy: Monika Tarka i Robert Kilen

Emisja: 25.10.2017

Godzina: 5:40

kh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak spać, by się wyspać? Kilka bezcennych rad eksperta

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2017 19:20
- Sen to przede wszystkim odpoczynek i czas odnowy komórek całego organizmu - mówi psychiatra, dr Wojciech Jernajczyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mózg można ćwiczyć nawet w czasie mycia zębów

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2017 09:03
- Mózg trzeba ćwiczyć w każdym wieku, najlepiej robić to codziennie i to już od samego rana - przekonywał w Podwójnym espresso psycholog społeczny dr. Sylwester Kowalski, autor wydanej właśnie książki " Mózg. Rozwiń swój potencjał".
rozwiń zwiń