X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dziś Światowy Dzień Makaronu

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2017 08:46
Najstarsze udokumentowane znaleziskami archeologicznymi jadło człowieka to makaron. Znaleziony w Chinach, miał ok. 4 tysięcy lat.  Ma ponad 600 odmian, spożywany jest niemal na całym świecie, ale jego królestwem są Włochy.
Audio
  • Światowy Dzień Makaronu (Podwójne espresso/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: ponce_photography/Pixabay.com

W "Podwójnym espresso" Monika Tarka i Robert Kilen odwiedzili włoską restaurację, a kucharz Piotr Halter, który przez 13 lat gotował we Włoszech mówił, że siłą włoskich dań z makaronem jest ich prostota.

- Podstawowy błąd, który popełniają Polacy przy przygotowywaniu włoskich dań z makaronem, to przekombinowanie. Za duża ilość składników. Włoska pasta to 3- 4 składniki, nie więcej. To ma być proste, szybkie danie - zaznacza.

Kluczem do sukcesu jest też własnoręcznie przygotowany makaron. Najlepszy przepis, według kucharza, to: kilogram mąki semoliny, odrobina soli i 10 jaj. Taki makaron wrzucamy potem na krótko (ok. 2 min) do wody i gotowe.

O tajemnicach makaronu i o tym, jak zrobić najlepszą carbonarę czy aglio, olio e pepperoncino, usłyszycie w nagraniu audycji. Smacznego!

***

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Gość: Piotr Halter (kucharz restauracji "Dziurka od klucza")

Autorzy: Monika Tarka i Robert Kilen

Emisja: 25.10.2017

Godzina: 5:40

kh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak spać, by się wyspać? Kilka bezcennych rad eksperta

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2017 19:20
- Sen to przede wszystkim odpoczynek i czas odnowy komórek całego organizmu - mówi psychiatra, dr Wojciech Jernajczyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mózg można ćwiczyć nawet w czasie mycia zębów

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2017 09:03
- Mózg trzeba ćwiczyć w każdym wieku, najlepiej robić to codziennie i to już od samego rana - przekonywał w Podwójnym espresso psycholog społeczny dr. Sylwester Kowalski, autor wydanej właśnie książki " Mózg. Rozwiń swój potencjał".
rozwiń zwiń