X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Polska kuchnia podbija Wielką Brytanię

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2017 10:10
Co smakuje Brytyjczykom? Pierogi? Bigos? A może schabowy? Co podoba się Brytyjczykom w polskiej kuchni? Zaskakującą odpowiedź na to pytanie usłyszeliśmy dzisiaj rano w "Podwójnym espresso".
Audio
  • Polska kuchnia podbija Wielką Brytanię (Podwójne espresso/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Panthermedia

- Odkryciem dla Brytyjczyków były nasze zupki owocowe. The Guardian poświęcił im nawet serię artykułów. Czegoś takiego Brytyjczycy wcześniej nie znali - mówiła w Jedynce Zuza Zak, autorka książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie".

Książka z polskimi przepisami kulinarnymi, wydana została na początku w języku angielskim. Po sukcesie w Wielkiej Brytanii, trafiła także do USA, Australii, Niemiec i Holandii.

Świat poznaje polską kuchnię, choć trzeba ją przedstawiać w specyficzny sposób. - Przykładowo, nasz bigos porównałam do azjatyckiego kimchi. Polskie dania trzeba inaczej opisywać za granicą, przełamywać nieufność w stosunku do czegoś nowego. I to działa - mówiła Zuza Zak.

O tym jak polska kuchnia podbija świat, o pokrzywach w cieście i popularności naleśników z serem, usłyszycie we fragmencie audycji.

Polską wersję książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie" można wygrać w tym tygodniu po 5:00 w porannym konkursie "Kto ma rację".  

***

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Gość: Zuza Zak (blogerka kulinarna)

Autorzy: Monika Tarka i Robert Kilen

Emisja: 30.10.2017

Godzina: 5:40

kh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zimą trzeba jeść więcej? Dietetyk: to mit!

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 12:00
Zimą jedzmy inaczej - nie chodzi o to, żeby o tej porze roku jeść bardziej kaloryczne potrawy. - To mit, że nasz organizm zimą potrzebuje więcej kalorii niż latem - mówi dietetyk kliniczny Katarzyna Kosałka.
rozwiń zwiń