X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Odkrywamy polskie skarby kulinarne

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2018 10:31
- W końcu XVII wieku w polskiej kuchni królował smak słodko-kwaśny. Ten balans smakowy nadawano cukrem, octem winnym, sokiem z limonki, imbirem i szafranem - opowiadał w "Podwójnym espresso" Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie, ambasador akcji Polskie Skarby Kulinarne.
Audio
  • Odkrywamy polskie skarby kulinarne (Podwójne espresso/Jedynka)
Program Polskie Skarby Kulinarne ma na celu m.in. rozbudzenie wśród Polaków patriotyzmu kulinarnego
Program Polskie Skarby Kulinarne ma na celu m.in. rozbudzenie wśród Polaków patriotyzmu kulinarnegoFoto: Monika Tarka/Polskie Radio

Założeniem programu jest zwiększenie świadomości Polaków na temat polskich tradycji kulinarnych, bo kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek i kotlet schabowy, ale prawdziwe bogactwo smaków, które kształtowało się przez wieki czerpiąc z różnych kultur.

- Niektóre smaki są tak stare, że aż nowe - mówił Maciej Nowicki, zachęcając do odkrywania polskich przepisów z czasów powstania pierwszej książki kucharskiej czyli "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego z 1682 roku.

- Warto wracać do tamtych dań, bo w porównaniu z nimi obecna kuchnia jest uboższa w smaki. Teraz mamy o 3/4 mniej produktów niż mieli do dyspozycji ludzie w XVII wieku. Przeciętny Polak wymieni pięć odmian jabłek, a jeszcze sto czy dwieście lat temu, tych odmian które uważano za polskie mieliśmy około 140 - opowiadał szef kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie.

Czy tort można zrobić z kapusty i dlaczego polska kuchnia była pełna połączeń smakowych, które bardziej kojarzą się z kuchnią azjatycką, dowiecie się słuchając fragmentu audycji.

***

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Autorzy: Monika Tarka i Robert Kilen

Gość: Maciej Nowicki (szef kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie, ambasador akcji Polskie Skarby Kulinarne)

Data emisji: 23.04.2018

Godzina: 5.40

kh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Śniadanie powinno być pożywne i gorące

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2018 15:40
- W Europie ludzie jedzą tzw. śniadanie kontynentalne, czyli śmieciowe. W takim jedzeniu nie ma nic z czego organizm miałby budować swoją siłę - mówiła w "Podwójnym espresso" podróżniczka i dziennikarka Beata Pawlikowska, autorka książki "Śniadania świata".
rozwiń zwiń