X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Nowalijki wcale nie są takie zdrowe, jakby się wydawało?

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2018 12:09
Wreszcie są na bazarach, targowiskach i w sklepach. Wiosennie, świeże, zielone, chrupiące. Rzodkiewki, szparagi, botwinka, ogórki, sałaty, szczypiorek...
Audio
  • Nowalijki wcale nie są takie zdrowe, jakby się wydawało? (Ekspres Jedynki)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: papkin/shutterstock.pl

Czy nowalijki są zdrowe? Zapytaliśmy o to dr hab. Ewelinę Hallmann, kierownik Zakładu Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW).

- To zależy od tego, z jakiej są produkcji, kto się zajmował wyprodukowaniem takich warzyw. Jest to związane z technikami uprawnymi, które są wykorzystywane przy produkcji, czyli zużyciem nawozów mineralnych a także środków ochrony roślin. Nie oszukujmy się - młode warzywa, szybko rosnące, bardzo szybko kumulują wszelkie zanieczyszczenia. Potem te zanieczyszczenia dostają się do naszego organizmu - wyjaśniła ekspert.

Co w takim razie warto kupić a czego raczej unikać? - Wszystkie warzywa są wartościowe. Mają w sobie i związki odżywcze, i tak zwane związki nieodżywcze, czyli witaminy, polifenole, karotenoidy, chlorofile - wszystko to, co nasz organizm do prawidłowego metabolizmu potrzebuje. Wszystkie warzywa są dobre, ale te z konwencjonalnej, masowej produkcji niosą w sobie jeszcze ten ładunek zanieczyszczeń, który może być szkodliwy - wskazała.

Zapraszamy do wysłuchania całego materiału.

***

Tytuł audycji: Ekspres Jedynki

Prowadzi: Karolina Rożej

Autorka materiału: Klaudia Porębska

Data emisji: 8.05.2018

Godzina emisji: 16.18

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

O korzyściach z jedzenia kiszonek

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2018 12:09
- Nasza dieta w okresie przedwiośnia powinna bazować na warzywach korzennych, warzywach, które przezimowały i na kiszonkach - podkreśliła w radiowej Jedynce dietetyk Justyna Marszałkowska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy nasza żywność jest bezpieczna?

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2018 16:00
Opinię społeczną poruszyły opublikowane w marcu wyniki kontroli NIK, przeprowadzonej w województwie lubuskim. Wykazały one, że na fermach drobiu powszechnie używane są antybiotyki.
rozwiń zwiń