Nowalijki wcale nie są takie zdrowe, jakby się wydawało?

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2018 12:09
Wreszcie są na bazarach, targowiskach i w sklepach. Wiosennie, świeże, zielone, chrupiące. Rzodkiewki, szparagi, botwinka, ogórki, sałaty, szczypiorek...
Audio
  • Nowalijki wcale nie są takie zdrowe, jakby się wydawało? (Ekspres Jedynki)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: papkin/shutterstock.pl

Czy nowalijki są zdrowe? Zapytaliśmy o to dr hab. Ewelinę Hallmann, kierownik Zakładu Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW).

- To zależy od tego, z jakiej są produkcji, kto się zajmował wyprodukowaniem takich warzyw. Jest to związane z technikami uprawnymi, które są wykorzystywane przy produkcji, czyli zużyciem nawozów mineralnych a także środków ochrony roślin. Nie oszukujmy się - młode warzywa, szybko rosnące, bardzo szybko kumulują wszelkie zanieczyszczenia. Potem te zanieczyszczenia dostają się do naszego organizmu - wyjaśniła ekspert.

Co w takim razie warto kupić a czego raczej unikać? - Wszystkie warzywa są wartościowe. Mają w sobie i związki odżywcze, i tak zwane związki nieodżywcze, czyli witaminy, polifenole, karotenoidy, chlorofile - wszystko to, co nasz organizm do prawidłowego metabolizmu potrzebuje. Wszystkie warzywa są dobre, ale te z konwencjonalnej, masowej produkcji niosą w sobie jeszcze ten ładunek zanieczyszczeń, który może być szkodliwy - wskazała.

Zapraszamy do wysłuchania całego materiału.

***

Tytuł audycji: Ekspres Jedynki

Prowadzi: Karolina Rożej

Autorka materiału: Klaudia Porębska

Data emisji: 8.05.2018

Godzina emisji: 16.18

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

O korzyściach z jedzenia kiszonek

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2018 12:09
- Nasza dieta w okresie przedwiośnia powinna bazować na warzywach korzennych, warzywach, które przezimowały i na kiszonkach - podkreśliła w radiowej Jedynce dietetyk Justyna Marszałkowska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy nasza żywność jest bezpieczna?

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2018 16:00
Opinię społeczną poruszyły opublikowane w marcu wyniki kontroli NIK, przeprowadzonej w województwie lubuskim. Wykazały one, że na fermach drobiu powszechnie używane są antybiotyki.
rozwiń zwiń