Bakterie w lodach? Zatrważające wyniki kontroli sanepidu

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2020 13:26
Nie ma wakacji bez lodów. Czekoladowe, truskawkowe, śmietankowe czy nawet… pietruszkowe. Jest w czym wybierać. Niestety wyniki kontroli sanepidu w nadmorskich miejscowościach są zatrważające. Jak wypadła inspekcja i po czym rozróżnić dobre lody od złych?
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjne Foto: pixabay

Posłuchaj
02:45 lody EJ.mp3 Bakterie w lodach? Zatrważające wyniki kontroli sanepidu (Ekspres Jedynki)

 

Kontrole automatów do lodów i przeprowadzane są województwie zachodniopomorskim co roku. W tym sezonie wytypowano do kontroli 39 lodziarni, które zlokalizowane są w miejscach najczęściej uczęszczanych przez turystów. Do badań mikrobiologicznych pobrano 195 próbek, z których większość okazała się zakażona. - 105 próbek pochodzi z 21 lodziarni, gdzie robi się lody z automatów. Były one kwestionowane ze względu na zawyżoną ilość bakterii "Enterobacteriaceae" - mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. - Są to bakterie wskaźnikowe świadczące o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji - tłumaczy.

 


Jak rozróżnić dobre lody od złych? 

Aby poznać czy lody są dobrej jakości, należy czytać etykiety bądź zasięgnąć informacji o produktach od sprzedawców. Praktyki niektórych producentów mogą zrujnować nasze zdrowie. - Jeżeli pojawiają się w lodach takie składniki jak np. olej palmowy to mamy do czynienia z lodami, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm - wyjaśnia Patrycja Sankowska, dietetyk medyczny. - Przestrzegam przed lodami, które w swoim składzie mają syrop glukozowo-fruktozowy bądź glukozowy - dodaje. 

Czego należy unikać i na co zwracać uwagę wybierając lody? - Zwracajmy uwagę czy w składnikach nie pojawia się guma guar, karagen czy mączka chleba świętojańskiego - apeluje ekspert. - Mamy tutaj do czynienia z zagęstnikami, które będą zwiększały porcje tego loda, a nie będą nosiły żadnej wartości odżywczej, pozytywnej dla naszego organizmu - tłumaczy Patrycja Sankowska. 

***

Statystyczny Polak zjada w ciągu roku ok. 4 litry lodów. Dla porównania Szwed zjada 12 litrów, a Amerykanin aż 23 litry. Lody wynaleźli Chińczycy ok. 5 tys. lat temu, a do Europy przepis przywiózł kupiec i podróżnik Marco Polo. 

Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania. 

***

Tytuł audycji: Ekspres Jedynki

Materiał: Izabela Kostyszyn 

Data emisji: 21.07.2020 r. 

Godzina emisji: 15.18

ans 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zakwit sinic nad Zatoką Gdańską. Zobacz, które kąpieliska zamknięto

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2020 17:17
Na czterech kąpieliskach w Gdyni i jednym w Sopocie, położonych nad Zatoką Gdańską, woda jest nieprzydatna do kąpieli z powodu zakwitu sinic - podał Główny Inspektorat Sanitarny.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zakwit sinic w kąpieliskach w Trójmieście. Sprawdź, które zamknięto

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2020 20:16
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o zamknięciu prawie wszystkich kąpielisk w Trójmieście z uwagi na sinice. Jedynie w trzech miejscach w Gdańsku można się jeszcze kąpać.
rozwiń zwiń