Zdrowotne właściwości owoców i warzyw

Zagadki naszym słuchaczom zadawała Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: 5 second Studio/shutterstock.com
O Audycji

Zagadka 1.

Warzywo, które jest warzywem sezonowym i pojawia się jesienią, ale można je zamarynować, zamrażać i spożywać przez cały rok. Można zrobić z niego zupy, coś na słodko, placki, ciasteczka.  Warzywo to jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu. Występuje wiele różnych gatunków. Zawiera także witaminy z grupy B, m.in. kwas foliowy. Jadalne są także pestki i kwiaty. Jest to warzywo, które czasami służy także do ozdoby. 

Zagadka 2.

Jest to bardzo zdrowy produkt. Zaliczany jest nawet do tak zwanej żywności superfoods, ale niestety ze względu na dużą ilość tłuszczu nie możemy zjadać tego produktu dużo - maksymalnie jedną garść dziennie. Zawiera bardzo dużo kwasów omega-3, które wpływają na rozwój układu nerwowego, zwiększają nasz metabolizm i chronią nasze serce. Zaleca się około 2 sztuk dziennie.

Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania, w którym znajdą Państwo odpowiedzi na pytania naszego eksperta. 

***

Tytuł audycji: Eureka extra

Prowadzący: Artur Wolski

Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny)

Data emisji: 8.10.2018

Godzina emisji: 21.33

kh

Playlista