Pokarmy i ich walory zdrowotne

Zagadki naszym słuchaczom zadała Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Yulia Grigoryeva/Shutterstock.com
O Audycji

Zagadka 1.

Jest to produkt pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej, ale spożywa się go tam bardzo mało. Jest on natomiast typowy dla kuchni azjatyckiej. Jest wymiennikiem naszego polskiego ziemniaka ale jest zdecydowanie słodszy. Można go piec, zrobić z niego zupę albo frytki. Zawiera bardzo dużo witaminy A, błonnika pokarmowego i witamin z grupy B. 

Zagadka 2.

Chodzi o rybę, którą spożywamy coraz rzadziej z obawy przed tym, że jest zanieczyszczona. Jest dużą, tłustą rybą morską, więc jest bardzo zdrowa, bo zawiera dużo kwasów Omega3. Zawiera też bardzo dużo białka. 

Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania, w którym znajdą Państwo odpowiedzi na pytania naszego eksperta. 

***

Tytuł audycji: Eureka extra

Prowadzący: Artur Wolski

Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny)

Data emisji: 19.11.2018

Godzina emisji: 21.33

kh


Playlista