Miód i jego walory zdrowotne

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2017 20:31
- Miód, chociaż słodki, nadmiarem słodyczy tłumi apetyt i sprowadza mdłości, kochaj go więc z umiarem - mawiał William Szekspir. Czy brytyjski poeta aby na pewno miał rację?
Audio
  • Zdrowotne zalety miodu (Pigułka na zdrowie/Jedynka)
Miód redukuje szkodliwy wpływ zanieczyszczeń środowiska, alkoholu oraz nikotyny na nasze zdrowie
Miód redukuje szkodliwy wpływ zanieczyszczeń środowiska, alkoholu oraz nikotyny na nasze zdrowieFoto: Pixabay.com

Choć 60-75 procent miodu to glukoza i fruktoza ma on nieocenione walory zdrowotne. Specjaliści wyjaśniają dlaczego miód działa antybakteryjnie. Ale to nie jedyne jego zalety. - Miód zawiera acetylocholinę, która obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi - zdradza garść szczegółów ekspert, dr Jerzy Próchnicki.

W audycji wyjaśniamy też, czy ten produkt może uczulać i czy powinny go jeść małe dzieci.

Przy okazji można dowiedzieć się również o znaczeniu pszczół dla rolnictwa. Dzięki nim 70 procent roślin w naszej strefie klimatycznej wydaje owoce. Bez nich człowiekowi trudno byłoby przeżyć.

***

Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie

Prowadzi: Artur Wolski

Goście: dr Grzegorz Pruszyński (Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu), dr Jerzy Próchnicki (ekspert z zakresu pszczół z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin

Data emisji: 2.12.2017

Godzina emisji: 13.49

ag



Czytaj także

Dlaczego potrzebne nam są pszczoły i jak o nie dbać?

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2017 18:24
- Miód to szybkie i doskonałe źródło energii, a poza tym zawiera wiele związków biologicznie czynnych, które działają bakteriobójczo i wzmacniają naszą odporność - mówi Justyna Marszałkowska, dietetyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Żyją krótko i intensywnie. Kilka faktów na temat pszczół

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2017 01:53
- Pszczoły to jedyne owady na świecie, które w toku ewolucji uzależniły cały swój rozwój tylko i wyłącznie od pokarmu kwiatowego, czyli pyłku i nektaru - mówi dr Grzegorz Pruszyński z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Na dachach Warszawy" - reportaż Urszuli Żółtowskiej-Tomaszewskiej

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2017 12:54
Kamil Baj pracował w korporacji. Jednak jego pasją od zawsze były pszczoły. Zamienił więc garnitur na kurtkę i kapelusz pszczelarski.
rozwiń zwiń