Polacy spożywają za dużo soli

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2018 14:18
W Światowym Tygodniu Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli (World Salt Awareness Week) mówimy o naukowych dowodach dotyczących szerokiego i bardzo szkodliwego wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka.
Audio
  • Solimy za dużo, a sól w nadmiarze szkodzi (Pigułka na zdrowie/Jedynka)
Sól
SólFoto: Jiri Hera/shutterstock.com

Należą do nich: nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca, rak żołądka, kamica nerkowa, osteoporoza, otyłość, zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży, oraz demencja. - Istnieje hipoteza o związku spożycia soli z tyciem. Jeżeli jadamy słono, to wzmaga nam się pragnienie, które często zaspokajamy nie samą wodą, a napojami, które dostarczają nam sporych ilości cukru. To może przekładać się na nadwagę - tłumaczyła lekarka Agnieszka Jarosz.

Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) od lat apelują do Polaków o ograniczenie spożycia soli, w przypadku dzieci i młodzieży nawet do 1,9 g – 3,75 g dziennie i do maksymalnie 5 g dziennie w przypadku osoby dorosłej (jedna płaska łyżeczka do herbaty). - Z tym, że trzeba zaznaczyć, że wlicza się w to nie tylko ta sól, którą widzimy, ale również ta ukryta w produktach. Polacy są przyzwyczajeni do słonego smaku - przyznała dr Anna Wojtasik, technolog żywności. Niestety, z badań statystycznych i szacunków wynika, że Polacy wciąż spożywają średnio dwa, trzy razy więcej soli (10-15 g na osobę dziennie) niż wynosi bezpieczny poziom.

Andrzej Gantner - dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, zaapelował o sprawdzanie składu kupowanych produktów. - Jedno warto pamiętać - wszystko jest napisane na opakowaniu. Jeśli w produkcie jest sól, to w składzie będzie wymieniona. W ciągu ostatnich 17 lat przemysł dołożył wielu starań, by zredukować ilość soli w produktach - mówił.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

***

Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie

Prowadzi: Artur Wolski

Gość: Agnieszka Jarosz (lekarz), dr Anna Wojtasik (technolog żywności), Andrzej Gantner (dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności)

Data emisji: 17.03.2018

Godzina emisji: 13.45

abi/kh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak
Zobacz także

Czytaj także

Skrzywiona przegroda nosa. Prostować?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2018 15:00
Czy skrzywiona przegroda nosa to tylko defekt kosmetyczny, czy też zdrowotny wymagający interwencji chirurgicznej?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ciekawostki z historii medycyny i farmacji

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2018 21:33
Postęp medycyny - jak podkreślił w radiowej Jedynce dr Leszek Borkowski - nie bierze się z niczego. To efekt pracy fachowych pracowników służby zdrowia, tych którzy żyją teraz i tych, którzy żyli przed wiekami. To, co mamy dzisiaj, to jest efekt kumulacji wiedzy w leczeniu pacjenta.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jaskra - podstępna choroba, która nie boli

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2018 19:30
Aż trudno uwierzyć, że co szósty Polak NIGDY nie badał wzroku! A z badań wykonanych w styczniu 2018 r przez PBS wynika, że wyraźnego pogorszenia wzroku doświadcza prawie każdy Polak po 40. roku życia.
rozwiń zwiń