X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Informacyjna Agencja Radiowa

Meksyk od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2015 17:48
Meksykanie lubią opowiadać dowcip, że w ich diecie jest dużo witaminy "T", bo chętnie jedzą tacos, tortas, tamales, tostadas, tlayudas, tlacoyos... No i oczywiście słynne tortille. Kukurydziany placuszek po przekroczeniu meksykańskiej granicy nabiera niezwykłego smaku, a nawet koloru, bo są również niebieskie tortille.
Meksyk od kuchni
Foto: IAR/Sylwia Mróz

Aromatyczny kalejdoskop smaków Meksyku nie ogranicza się do dań na literę "t". Takie dania jak enfrijoladas, enchiladas czy mole, to zaledwie wierzchołek góry lodowej, bo w zależności od regionu kraju, zmieniają się również tradycyjne potrawy i sposób ich przyrządzania. Dla podkreślenia różnorodności opisywanych smaków wystarczy przypomnieć fakt, że UNESCO wpisało tradycyjną kuchnię meksykańską jako pradawną, żywą kulturę wspólnotową na listę niematerialnego dziedzictwa kultury.

Restauracja la Rierra w Chiapas
Restauracja La Tierra w Chiapas/ fot. Sylwia Mróz

Bogactwo meksykańskiej kuchni jest ogromne i wbrew stereotypom – nie wszystko jest ostre. Pikantne sosy najczęściej podawane są osobno, więc to my sami dawkujemy sobie tę rozkosz, bądź i udrękę. Chili ma w Meksyku nieskończoną liczbę wcieleń. Warto jednak mieć się na baczności i na początku dodawać odrobinę ostrych dodatków, by nie stać się ofiarą bezwzględnej papryczki chili. Bo przecież wszystko dobre, co się dobrze kończy.

Papryczka chili na bazarze
Papryczka chili na bazarze/ fot. Sylwia Mróz

Prażone koniki polne znane jako chapulines to tania i dobra przekąska. Mrówcze jaja smażone na maśle, przez wielu uważane za meksykański kawior, to już propozycja dla osób odważnych i eksperymentujących. Na liście nietypowych przysmaków nie może oczywiście zabraknąć chicharronu, czyli prażonej świńskiej skóry. Jak opowiadał mi w czasie wywiadu artysta Maurycy Gomulicki, mieszkający od ponad 15 lat w Meksyku, są one najlepszymi chipsami na świecie.

Chapulines, czyli smażone pasikoniki
Chapulines, czyli smażone pasikoniki1489146

Dla amatorów mięsa Meksyk będzie istnym rajem, bo je się go dużo i można spróbować w zasadzie wszystkiego. Mózg, język, uszy, oczy... Czego tylko dusza zapragnie. W tym kraju nic się nie marnuje.

Restauracja Casa de Azulejos
Restauracja Casa de Azulejos/ fot. Sylwia Mróz

Ale Meksyk to również świetny kraj dla wegetarian – choć na stoisku z tacos nie ma w zasadzie nic bez mięsa, to bogactwo owoców i warzyw jest nadzwyczajne. Do tego ich smak i aromat są niezrównane. Melony, arbuzy, mango, ananasy i wiele innych owoców są dostępne w zasadzie przez cały rok. Nawet mój przyjaciel, który uwielbia jeść mięso, po tygodniu w Meksyku stwierdził, że owoce są tak pyszne, że mógłby się w zasadzie żywić tylko nimi. I nie jest to przesada.

Mariachi w restauracji
Mariachi w restauracji/ fot. Sylwia Mróz

Jak pisała Susana Osorio-Mrożek, "trudno sobie wyobrazić kuchnię europejską bez pomidorów, czekolady i wanilii, albo kuchnię arabską i wschodnią bez chili i orzeszków ziemnych. Kukurydza, fasola, dynia, awokado, pinia, guajawa i indyk, wszystkie pochodzenia meksykańskiego, są spożywane na całym świecie". Warto poznać tę głębię smaków, najlepiej u ich źródła.

Deser na wybrzeżu Oaxaci
Deser w Puerto Escondido na wybrzeżu stanu Oaxaca/ fot. Sylwia Mróz
Z Meksyku Sylwia Mróz
Czytaj także

Meksyk: 1 listopada poświęcony duszom dzieci

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2014 09:57
W Meksyku śmierć jest jednym z najważniejszych elementów kultury. Obchody Dnia Zmarłych - Dia de los Muertos mają tam wiele pogańskich cech zwyczajów prekolumbijskich.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Meksyk: majański "Disneyland" popada w ruinę

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2014 11:00
Wybudowanie go kosztowało 90 milionów pesos, czyli 22 i pół miliona złotych. Tymczasem, inwestycja na półwyspie Jukatan, która miała przyciągnąć do Meksyku rzesze nowych turystów, od dwóch lat stoi opuszczona i zapomniana.
rozwiń zwiń
Czytaj także

W Meksyku nawet słodycze mają smak chilli

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2015 12:33
- Można znaleźć lizaki, gumę do żucia i żelki z tą przyprawą - mówiła w Jedynce Isabel Balderas, szefowa kuchni jednej z meksykańskich restauracji w Warszawie.
rozwiń zwiń