X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jaja wg dawnych polskich książek kucharskich

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2015 12:25
O przepisach z mniej znanych, niesłusznie zapomnianych kulinarnych źródeł porozmawiamy w "Drodze przez mąkę".
Najstarsze pisanki pochodzą z terenów sumeryjskiej Mezopotamii. Zwyczaj malowania jajek znany był też w czasach cesarstwa rzymskiego
Najstarsze pisanki pochodzą z terenów sumeryjskiej Mezopotamii. Zwyczaj malowania jajek znany był też w czasach cesarstwa rzymskiegoFoto: www.polona.pl/domena publiczna

Ułóż porządnie iaia na patelni wysmarowane masłem: potym weź sardele, oczyść je z ości i zrób siekankę. Posmaruy iaia ubitym masłem i żółtkiem, day na nie siekankę, posyp utartą bułką i poley świeżym masłem. Przed daniem włóż je na chwilę do pieca. Przygotuy pod nie sos cytrynowy lub z pieczarek.

To przepis na "iaia sporządzone angielskim sposobem" z książki "Kucharka doskonała wiedeńska" z 1822 roku. O przepisach z dawnych polskich książek kucharskich, nie tylko z Monatowej, Disslowej czy Ćwierciakiewiczowej, porozmawiamy z Łukaszem Kozakiem z Polony - cyfrowego zbioru Biblioteki Narodowej.

***

Na audycję "Droga przez mąkę" zapraszamy w sobotę 4.04 w godzinach 11.30-12.00. Program poprowadzi Łukasz Modelski.

bch/jp

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wielki głód we włoskim raju

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2015 16:00
- Także w dziedzinie "kuchni ubogiej" neapolitańczycy pokazali wybitny talent do improwizacji - powiedział smakosz Tomasz Prange-Barczyński po lekturze pamiętnika Normana Lewisa z okupowanych Włoch.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Świeże jaja od rolnika? Kupując je łamiesz prawo!

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2015 14:00
- Sadowniczka spod Grójca powiedziała mi, że może sprzedać jabłko, ale gdyby je przekroiła, to będzie mieć kłopot - o prawnych problemach z obrotem żywnością w Polsce opowiadała Dorota Nygren.
rozwiń zwiń