1920 przepisów. Kulinarny cud nad Wisłą

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2015 17:10
Obchodząc 95. rocznicę Bitwy Warszawskiej, wraz z historykiem Tomaszem Potkajem przyjrzymy się ówczesnemu wojennemu menu.
Jadłospis czasów wojny uzależniony jest często od zamożności tego, który zgłodniał
Jadłospis czasów wojny uzależniony jest często od zamożności tego, który zgłodniałFoto: Daniel Carlbom/flickr/cc

Czytać będziemy Babla, Mackiewicza, Broniewskiego, a nawet Czarnyszewicza. Od chleba ze słomą i głodu, poprzez herbatę, koniecznie z cukrem, wykwintną jajecznicą, aż po dostępne powszechnie narkotyki.

***

"Drogę przez mąkę" przebędziemy w sobotę (22.08) w godz. 12.00-13.00. Audycję poprowadzi Łukasz Modelski.

mc/jp

Czytaj także

Kawiarnie wiedeńskie. Biblioteki serwujące kawę

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2015 10:00
- Czytanie gazet w kawiarniach przetrwało do dziś. W tych lepszych lokalach dostępnych jest i 200 tytułów prasowych z całego świata - opowiadała Wanda Klenczon, badaczka antropologii kulinarnej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

O skuteczności modnych diet

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2015 18:50
Tylko wysokobiałkowa? A może owsiana, śródziemnomorska, bezglutenowa czy ta firmowana przez "bardzo znane nazwisko"?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Gdy wdowa po Grochowiaku podawała gołąbki

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2015 15:00
Czasy ajencji Małgorzaty Grochowiakowej Monika Małkowska wspominała jako najświetniejsze - kulinarnie i intelektualnie - lata warszawskiego lokalu "U plastyków". Rozmawialiśmy bowiem o kuchni schyłkowego PRL.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dziekan amerykańskiej kuchni miał śpiewać

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2015 14:00
Po studiach wokalnych w Europie myślał o operze i Broadwayu. W końcu założył firmę cateringową, a w 1940 roku napisał pierwszą książkę kulinarną. 14 lat później "New York" Times nazwało go "dziekanem kuchni amerykańskiej". James Beard.
rozwiń zwiń