Ryba po czesku – połów i cała reszta

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2015 18:21
W Dwójce porozmawiamy - w kontekście czeskiej literatury i historii - o sposobach naszych południowych sąsiadów na rybę.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay/domena publiczna

"Ryby płynęły mi we krwi" mówi Ota Pavel, czeski pisarz zmarły na początku lat 70. O smażeniu, wędzeniu, marynowaniu. O łowieniu na wędkę, na linkę, na żyłkę oraz sakiem. O 42 sposobach przyrządzenia węgorza. O tatusiu, mamusi i braciach i czeskiej, jakby weselszej, a przecież przejmująco smutnej wersji żydowskiego losu tuż przed i w czasie II wojny porozmawiamy z Jarosławem Topolewskim, redaktorem i erudytą.

***

Na "Drogę przez mąkę" w sobotę (24.10) w godz. 12.00-12.30 zaprasza Łukasz Modelski.

jp/mc

Zobacz więcej na temat: Czechy ryby
Czytaj także

Słodkie smaki Sycylii w "Gepardzie" Lampedusy

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2017 10:00
- Kuchnia związana z tą książką jest niezwykle modna we Włoszech. Powstaje mnóstwo publikacji i blogów dotyczących dań z otoczenia Geparda - mówiła o kulinarnej stronie powieści Giuseppe Tomasiego di Lampedusy Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Opancerzone frykasy. Raki w Finlandii

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2015 16:09
Jak Finowie przyrządzają raki, jak przebiegają uczty rakowe i jakie jest ich kulturowe znaczenie? O tym mówiliśmy w "Drodze przez mąkę".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ile tuzinów pieczonych ostryg jadał Chopin?

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2015 14:00
- Uwielbiał owoce morza. W modnych restauracjach Paryża zamawiało się wówczas nie kilka, lecz kilka tuzinów ostryg - opowiadał Wojciech Bońkowski, autor książki "Chopin gourmet".
rozwiń zwiń