Co jadają prezydenci?

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2013 16:57
W cyklu "Droga przez mąkę" porozmawiamy o… kuchni władzy – w Polsce, we Francji i w USA.
Co jadają prezydenci?
Foto: Glow Images/East News

Audycja w związku z sukcesem albumu kulinarnego "Wykwintna kuchnia polskia” na targach książek kucharskich w Luwrze. Książka ta, wydana pod patronatem Pierwszej Damy, otrzymała III nagrodę Gourmand World Cookbook Awards.
Kuchnia władzy jest sezonowa i lokalna – wydaje się, że ma w sobie zawsze, niezależnie od szerokości geograficznej, francuską elegancję. O kuchni pałaców prezydenckich opowie w naszej audcji Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka, autorka bloga Minta Eats. Usłyszymy również wypowiedzi Danièle Delpeuch, która była szefową prywatnej kuchni Françoisa Mitterranda oraz bohaterki filmu "Niebo w gębie”.
Audycja Łukasza Modelskiego.
8 marca (piątek), godz. 17.30

Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska kuchnia polska
Czytaj także

Starsza pani, wino i krzepiący omlet

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2013 11:36
W książce "Wtajemniczenia" Michała Komara sędziwa Pani E. wraz z zapraszanymi gośćmi rozprawia o teatrze, literaturze, sztuce, filozofii, obyczajach i swoim długim życiu. My z autorem tej smacznej powieści rozmawialiśmy o kulturze rozmów przy stole.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Żarłoczny włoski kompozytor

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2013 13:34
Przyciężkie metafory, dziwaczne skojarzenia i rzekoma poezja – kogo charakteryzują? Pewnego kompozytora i wielkiego żarłoka, Gioacchina Rossiniego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Carlo Pertini vs Carl Honoré vs slow foodowy kisiel

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2013 16:10
- Człowiek nie jest stworzony do jedzenia w samotności - twierdzi Carlo Petrini, jeden z liderów ruchu "slow food". W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o najciekawszych książkach poświęconych temu zagadnieniu.
rozwiń zwiń